Vesti

EU bez jedinstvene spoljne politike: Italija je zapretila Francuskoj, da će joj uskratiti pravo korišćenja svojih aerodroma za napade na Libiju

Izvor: Deutsche Welle

NATO preuzima kontrolu nad zonom zabrane letenja iznad Libije, ali to još ne znači da će Alijansa stupiti i u vojne operacije. Evropske zemlje i dalje na situaciju gledaju različito, a učešću NATO se protivi Francuska.

Američka ministarka spoljnih poslova Hilari Klinton u telefonskom razgovoru sa ministrima Turske, Velike Britanije i Francuske jasno im je saopštila da SAD više ne nameravaju da snose odgovornost za intervenciju u Libiji i da bi evropski saveznici napokon trebalo da se dogovore. Situacijom u Libiji trenutno se bave Savet NATO i učesnici sastanka na vrhu Evropske unije u Briselu.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je saopštio da je postignut principijelan dogovor da NATO preuzme nadzor zone zabrane letenja nad Libijom: „Saveznici su odlučili da uspostave zonu zabrane letenja. Reč je o međunarodnom naporu da se civili zaštite od napada Gadafijevog režima. Sarađivaćemo sa partnerima u regionu.“

Rasmusen je dodao da zapadni saveznici mogu da preduzmu i druge vojne mere koje budu smatrali neophodnim i sledećih dana biće donesena odluka o tome da li je potrebno da NATO „proširi svoju odgovornost“.

Na sastanku na vrhu Evropske unije francuski predsednik Nikola Sarkozi insistirao je na tome da vojnu akciju protiv Libije ne bi trebalo da vodi NATO, nego međunarodna koalicija. Turska se protivila intervenciji, jer prema rečima premijera Erdogana, više šteti, nego koristi i mogla bi se završiti okupacijom i ugroziti državni integritet Libije.

Velika Britanija, Holandija i Italija su za to da NATO što pre preuzme odgovornost za sve vojne akcije protiv Libije, a Italija je zapretila Francuskoj – koja se tome protivila – da će joj uskratiti pravo korišćenja svojih aerodroma za napade na Libiju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel jasno je rekla da Nemačka neće učestvovati u uspostavljanju i nadzoru zone zabrane letenja: „Za mene je važno da Evropska unija uvede embargo na uvoz libijske nafte kako bi pokazala da ne trguje sa nekim ko ratuje protiv sopstvenog naroda. Trgovinske sankcije moraju biti sveobuhvatne.“

Merkelova se založila za totalni trgovinski embargo, koji je juče delimično stupio na snagu, jer je Evropska unija prekinula poslove sa libijskim naftnim kompanijama. Inače, Italija je ponovo zatražila veću pomoć u prihvatanju izbeglica iz severne Afrike.

Sledećeg utorka u Londonu će se održati sastanak predstavnika zemalja koje učestvuju u vojnoj akciji protiv Libije na kome će se razgovarati o daljim koracima.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom