Vesti

Privatna fondacija Univerziteta u Teksasu izašla iz jedne milijarde američkih dolara i kupila zlato u 6643 metalne poluge izazvavši šok na tržištu i novi pad dolara

Izvor: Srebrozlato.com

Vodeći svjetski analitičari tržišta plemenitih metala ističu kako se prije nekoliko dana dogodila još jedna važna prekretnica u reafirmaciji zlata kao monetarnog i investicionog instrumenta.

Privatna fondacija Univerziteta u Teksasu (University of Texas Investment Management Company, UTIMCO), koja brine o finansijskoj stabilnosti ove visokoškolske ustanove i koja u svojem portfelju raspolaže sa oko 20 milijardi američkih dolara investicionih sredstava, kupila je prije nekoliko dana, a odmah zatim i zatražila fizičku isporuku 6643 zlatne poluge u vrijednosti gotovo jedne milijarde dolara. Riječ je o prvom takvom zahtjevu za fizičkom isporukom zlata među američkim institucionalnim investitorima, pa se mnogi analitičari s pravom pitaju hoće li i druge univerzitetske fondacije uskoro takođe krenuti u investiranje u fizičko zlato.

Ovaj potez Fondacije Univerziteta u Teksasu proizveo je svojevrstan šok na tržištu plemenitih metala. Naime, rijetko koji veliki institucionalni investitor nakon kupovine plemenitih metala zatraži i njegovu isporuku. Do sada su investitori kupljeno zlato obično ostavljali u trezorima finansijskih institucija specijaliziovanim za posredovanje u kupoprodaji. Prema nekim podacima, u manje od jedan odsto svih “zlatnih” transakcija kupac zatraži fizičko preuzimanje.

Fizička isporuka posebno je privukla pažnju analitičara zbog činjenice da je teksaška fondacija druga po veličini univerzitetska zadužbina u Sjedinjenim Američkim Državama, odmah iza Fondacije Univerziteta Harvard. Politički komentatori spominju kako bi ova kupovina fizičkog zlata mogla predstavljati i svojevrsnu političku izjavu o nepovjerenju u ekonomski program trenutnoga američkog predsjednika Baracka Obame.

Investiranje u zlato – osiguranje od ekstremnih situacija

Investiranje u zlato, obično se smatra osiguranjem i zaštitom od najekstremnijih ekonomskih situacija, poput sloma monetarnog sistema ili duboke ekonomske krize. Ukoliko neka univerzitetska fondacija značajnu količinu svojih sredstava preusmjerava u plemenite metale, to nedvosmisleno znači da ne vjeruje u kratkoročni, a možda ni srednjoročni oporavak svjetske ekonomije.

Ipak, čini se da se investicija u zlato za Fondaciju Univerziteta u Teksasu i sa stanovišta održavanja pokazala vrlo dobrom. Deponovanje tako velike količine fizičkoga zlata znatno je jeftinija od godišnjih naknada što bi ga fondacija plaćala da je tu istu količinu kupila putem zlatnoga investicijskog fonda poput SPDR Gold Trust. Skladištenje zlatnih poluga u vrijednosti od jedne milijarde dolara košta oko milion dolara godišnje, dok je godišnja naknada investicionim fondovima za upravljanje investicijom iste veličine četiri puta veća.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom