Raspored predavanja

Doc. dr Danijela Bjelja: Elektronska nastava 13.05.

Izvor: Doc. dr Danijela Bjelja

Poštovane koleginice i kolege studenti,

Nastavljamo sa online konsultacijama i elektronskom nastavom. Današnja tema je političko besedništvo.

  • Političko besedništvo

Politika je unosan, ali i rizičan zanat. Ona omogućava relativno brzo sticanje društvenog ugleda, prestiža, poželjnosti, popularnosti, pa i materijalnih privilegija. Zbog toga nije malo onih koji, čak i kada imaju drugu profesiju, odlučuju da svoju egzistenciju vežu za politiku i, ponekad, ceo život ostaju bez ikakvog drugog radnog iskustva. (S. Avramović)

„Neko živi od srpa, neko od čekića, a mnogi od mikrofona“, davno je zapisao naš aforističar Filip Mladenović.

Jedna od prvih teorijskih definicija političkog (grč. simbuleutičko – savetodavno, lat. Deliberativno – ono koje dovodi do odluka) besedništva, u vezi je sa Aristotelom: „U političkom se govorništvu ili na nešto podstiče ili od nečega odvraća, jer uvek jedno ili drugo čine oni što privatna lica savetuju na njihovo lično dobro, kao i oni što narod savetuju na opšte dobro.“ (Aristotel)

Na sledećem linku možete pogledati prezentaciju predviđenu za današnji čas koja će vam pomoći u analiziranju auditorijuma.

Pogledajte i sledeći video i poslušajte savete kako govore lideri:

Podsećam sve zainteresirane kolege da se redovna nastava na online platformi Skype održava svake srede u 16h, dok se vežbe i posebne konsultacije posebno i zakazuju. Potrebno je da dodate na ime danijela.bjelja pa ćemo vas dodati na grupu za online video predavanja ili da vas neko od mnogobrojnih kolega koji slušaju uvrsti u našu grupu za učenje. Nakon predavanja moguće su vežbe sa koleginicom Sarom Stojanović na istoj platformi.

Predviđena literatura za ovaj deo gradiva jeste poglavlje “Političko besedništvo” u Hrestomatiji – Retorika i javni nastup.

Želim vam svima dobro zdravlje i sretan rad.

Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju putem mejl adrese.

S poštovanjem,

Doc. dr Danijela Bjelja

danijelamartic@yahoo.com

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom