Raspored predavanja

Doc. dr Danijela Bjelja: Elektronska nastava 06.05.

Izvor: Doc. dr Danijela Bjelja

Poštovane koleginice i kolege studenti,

Nastavljamo sa online konsultacijama i elektronskom nastavom. Današnja tema je nastavak obrade trećeg elementa javnog nastupa:

  • Besednik
  • Beseda
  • SLUŠAOCI

Koliko je važna vaša publika za vaš govor?

U pripremi govora ili sastava , analiza publike je proces određivanja vrednosti, interesa i stavova predviđenih ili projektovanih slušalaca ili čitalaca.

Karl Terryberry napominje da “uspešni pisci prilagođavaju svoje poruke … potrebama i vrednostima publike …

“Ciljevi jasnosti , korektnosti i ubeđivosti diktiraju da prilagodimo naše argumente, kao i jezik na kojem se oni bave, publici. Čak i dobro konstruisani argument možda neće uveriti da li je prilagođen vašem stvarnom publika.

“Prilagođavanje argumenata publici znači da moramo znati nešto o publici kojoj se bavimo. Proces adaptacije publike počinje sa naporima da se napravi tačan profil članova publike koji smatraju faktore kao što su njihova dob, rasa i ekonomski status , njihove vrednosti i uverenja i njihove stavove prema vama i vašoj temi (James A. Herrick, Argumentation: Understanding and Shaping Arguments , Strata, 2007)

Na sledećem linku možete pogledati prezentaciju predviđenu za današnji čas koja će vam pomoći u analiziranju auditorijuma.

Pogledajte i sledeći video u cilju unapređivanja vašeg govornog umeća i lakšeg savladavanja auditorijuma: https://www.youtube.com/watch?v=a2MR5XbJtXU

Podsećam sve zainteresirane kolege da se redovna nastava na online platform Skype održava svake srede u 16, dok se vežbe i posebne konsultacije posebno i zakazuju. Potrebno je da dodate na ime danijela.bjelja pa ćemo vas dodati na grupu za online video predavanja ili da vas neko od mnogobrojnih kolega koji slušaju uvrsti u našu grupu za učenje. Nakon predavanja moguće su vežbe sa koleginicom Sarom Stojanović na istoj platformi.

Predviđena literatura za ovaj deo gradiva jeste poglavlje “Slušaoci” u Hrestomatiji Retorika i javni nastup.

Želim vam svima dobro zdravlje i sretan rad.

Za sva pitanja  vam na raspolaganju putem mejl adrese.

S poštovanjem,

Doc. dr Danijela Bjelja

danijelamartic@yahoo.com

 

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom