Vesti

Bžežinski: Tramp još uvek nema jasnu spoljnopolitičku doktrinu

Izvor: Fakti

Američki „jastreb“ i rusofob Zbignjev Bžežinski, koji je bio savetnik Džimija Kartera za nacionalnu bezbednost, ocenio je da je za SAD Kina važnija od Rusije.

On je nedavno u Oslu govorio o mogućnosti stvaranja trougla SAD-Kina-Rusija. Upitan – da li administracija Donalda Trampa – pokušava da okrene Kinu protiv Rusije, dok Peking istovremeno okreće protiv Vašingtona, Bžežinski je rekao: „Neki u Rusiji verovatno smatraju SAD nastoje da posvađaju Kinu i Rusiju. Međutim, to je samo uteha za njihov egoizam. Kina je mnogo važnija od Rusije. Ako Sjedinjene Države i Kina budu sarađivale, Rusija apsolutno neće imati nikakav drugi izbor osim da im se pridruži. To bi bilo u interesu Amerike. Dugoročno gledano – bilo bi u interesu i Rusije.

Povodom 30 godina od izlaska svoje poznate knjige „Velika šahovska tabla“, u kojoj je opisao i „scenario razlaza Rusije i Ukrajine“, Bžežinski sada govori: „Ukrajina je legitimna sila koja je u procesu transformacije u nacionalnu državu. Ukrajina treba da postoji imajući razumne odnose sa Rusijom koja će još neko vreme gajiti uzaludnu nadu da će Kijev reintegrisati i potčiniti ga Moskvi“.

Bžežinski je uveren da Evroazijska ekonomska unija neće postojati duže od 10-20 godina i da će postati nepotrebna čim Rusija normalizuje svoje odnose sa zapadnom Evropom.

On na bližu budućnost Evropske unije gleda ovako: „Evropa može preživeti značajne nerede i nemire zbog tendencija i političke dinamike u nekoliko ključnih evropskih zemalja. Međutim, ti procesi će imati uglavnom lokalni karakter i neće predstavljati ozbiljnu pretnju globalnoj stabilnosti“.

Bžežinski je u svom poslednjem članku u The New York Times napisao da Donald Tramp još uvek nema jasnu spoljnopolitičku doktrinu. A sada tim povodom naglašava: „Tramp mora delovati kao predsednik, a ne kao politički šoumen. Zasad on tako ne deluje. A SAD su isuviše važna zemlja da bi njima rukovodio „odsutni predsednik“.

Bžežinski ovome još dodaje: „Time je spoljnoj politici SAD već naneta šteta. Takvo stanje stvari već je porodilo neke nerealne nade među američkim konkurentima. Imam u vidu Rusiju, a za njom bi mogla krenuti i Kina. U tome je i rizik kojeg sve zainteresovane strane treba da budu svesne.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom