Vesti

Direktor (NSA) Kleper: Rusija i Kina sustižu Ameriku

Izvor: Fakti

Direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA) Džejms Kleper naveo je danas, pred Komitetom oružanih snaga Senata, da „Rusija agresivnim vojnim akcijama rizikuje da odnose između dve zemlje vrati na nivo iz Hladnog rata“.

Kleper je rekao da Rusija vojnim intervencijama u Ukrajini i na drugim mestima pokušava da pokaže da je supersila, koja može da se izjednači sa SAD.

„Rusija je paranoična u vezi sa NATO, Moskva je zabrinuta zbog sistema raketne zaštite, koji bi mogao da neutralizuje njihov nuklearni arsenal, neophodan u borbi za status“, izjavio je Kleper na godišnjem obraćanju NSA o opasnostima sa kojima se SAD suočava.

Kleper je u istom nastupu ocenio da Rusija i Kina rade na oružju koje će biti upereno protiv američkih kosmičkih sistema: „Pretnja našim vojnim, civilnim i komercijalnim kosmičkim sistemima rašće u narednih nekoliko godina jer Rusija i Kina žele da ostvare progres u pravljenju protivkosmičkih sistema naoružanja. To njihovo oružje biće usmereno na pravljenje smetnji kosmičkim sistemima SAD, njihovo slabljenje i otežavanje njihovog funkcionisanja“.

Kleper je u nastavku rekao: „Strani vojni lideri shvataju prednosti koje SAD daju kosmički sistemi. Državni vrh Rusije verovatno na pariranje kosmičkim prednostima SAD gleda kao na kritičnu komponentu vođenja ratnih dejstava“.

I u „Vojnom balansu“ (The Military Balance 2016), koji je danas predstavio Međunarodni institut za strateška istraživanja (IISS), takođe se tvrdi da su dostignuća i ono na čemu u vojnoj oblasti rade Rusija i Kina „u stanju da izmene ravnotežu svetske vojne moći“.

Njegov direktor, Džon Čipman, ocenio je da „novi tipovi ruskih krstarećih raketa, kao i savremena ratna oprema i sistemi PVO i avioni, „zahtevaju pauzu za razmišljanje“.

Čipman je u nastavku rekao: „Garancije koje NATO daje svojim istočnim članovima uglavnom su zasnovane na poimanju da moraju biti ojačane zemlje koje se nalaze u rizičnoj zoni. Oružje koje je Rusija već instalirala, a u stanju je da spreči dostup Baltičkom regionu, ili da u njemu oteža slobodu dejstava, pokreće ceo niz pitanja koja se tiču tog plana, a takođe i – same mogućnosti delovanjem alijanse u Evropi“.

Čipman je, za ilustraciju, naveo instaliranje zenitnih raketnih sistema S-400 i raketnih sistema „Iskander“ u Kaljinjingradskoj oblasti.

Njegov institut je u samom izveštaju ukazao da Rusija i Kina uspešno demonstriraju nove vojne sisteme, pored ostalog – najsavremenije balističke i krstareće rakete i oklopna borbena vozila pa se „tehnološko polje za nadmetanje izjednačava i vodi promeni balansa vojne moći u svetu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom