Vesti

Admiral Gortni: Nove rakete predstavljaju veliki izazov za SAD

Izvor: Fakti

U štabovima svih važnijih zapadnih armija, naravno – i u štabu NATO, doživeli su pravi šok. Shvatili su da ruski raketni brodovi iz Kaspijskog mora nisu samo izraketirali pozicije i infrastrukturu Islamske države, već i zapadne vojne moći u celini.

U zapadnim štabovima se shvatilo da ruske visokoprecizne krstareće rakete „Kalibar NK” – kao što su letele prema Siriji – mogu leteti i prema evropskim bazama NATO i armija pojedinih zemalja, a i prema američkim. Ne samo u Evropi.

Tim raketama naoružani su i ruski brodovi u Crnom i Baltičkom moru, a u dometu pojačanih verzija „Kalibra NK” su svi najveći evropski gradovi i sve najvažnije baze. I američke i natovske. Otuda panika.

I u Briselu, i u Berlinu, Varšavi, Parizu, Rimu i Londonu su shvatili da nekoliko ruskih takozvanih „malih raketnih brodova” mogu držati u šahu ogromne teritorije.

„Kalibri” koji su „raskupusali” vojnu infrastruktutu Islamske države u Siriji i počeli da menjaju vojni odnos snaga u svetu – da bi stigli do svojih meta u Siriji – preleteli su preko teritorija Irana i Iraka.

Neki vojni eksperti, ne samo ruski, 7. oktobar 2015. već su nazvali „istorijskim danom”. Nije ni čudo: „Kalibar NK” je rusko strateško nenuklearno oružje. A kad za najviše dve godine zaplove „Irkutsk” i „Admiral Nahimov” – sa ovim raketama – u njihovom dometu će biti, uslovno rečeno, ceo svet,

„Predak” krstarećih raketa „Kalibar NK” je raketni sistem „Granat” koji se smatra jednim od najtajnijih ruskih vojnih programa.

Izvozna verzija „Kalibra NK”, koji koristi rakete 3M-14 ima pomorsku i kopnenu varijantu. Domet pomorske je do 350 kilometara, kopnene – oko 1.500 km.

Smatra se da njihova nuklearna verzija može da uništava ciljeve na udaljenosti 2.600 kilometara.

Prva raketa „Kalibar –NK” prema Siriji poletela je sa raketnog broda „Dagestan”. Sa tog broda je 2012-te ispaljena i prva probna raketa tog tipa.

Postoji i podmornička verzija iste rakete – „Kalibar-PL” – a nose je dizel-električne podmornice tipa 636.3 i višenamenske atomske tipa 885 „Jasen”.

„Kalibar NK” nose brodovi svih ruskih ratnih flota. Ovo znači da Rusija može iz Kaspijskog mora gađati veći deo Bliskog Istoka i Srednje Azije – sve do arapskih država Persijskog zaliva i Pakistana.

Vojni ekspert Mihail Nenašev naglašava da se let „Kalibra NK” – posle lansiranja – „stalno koriguje preko stabilnog sistema veze” i da to tom raketnom sistemu daje „strateški značaj”.

Nenašev ukazuje da „Kalibar NK” pouzdano probija sve postojeće sisteme PVO i protivraketne zaštite. On je uveren da su upravo te rakete uništile PVO sisteme Islamske države jer je Moskva želela da pre ofanzive sirijske armije, kojoj će vatrenu podršku obezbeđivati ruska avijacija, svoje avione učini nedohvatljivim za islamske teroriste.

Nenašev ističe i da rakete „Kalibar NK” imaju znatno moćnije eksplozivno punjenje od raketa koje nose i lansiraju avioni.

„Tim raketama je potpuno uništena infrastruktura koju je Islamska država gradila četiri godine za zaštitu svoje tehnike i žive sile. U svemu je bio veoma važan i faktor iznenađenja, a moć ovih raketa je Islamskoj državi nanela i psihološki udar”.

Nenašev otkriva da se Moskva o korišćenju „Kalibra NK” prethodno dogovorila sa Iranom, Irakom i Sirijom.

Ambasador Sirije u Rusiji – Rijad Hadad – danas je rekao da su ruski udari, iako traju samo osam dana, razorili 40 odsto vojne infrastrukture islamske države.

Nove ruske krstareće rakete predstavljaju veoma veliki izazov za odbranu SAD – ocenio je američki admiral Vilijam Gortni.

On rukovodi Komandom vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike (NORAD), a upozorio je da te rakete omogućavaju ruskoj dalekoletnoj avijaciji da gađa ciljeve na teritoriji SAD ne izlazeći iz vazdušnog prostora Rusije.

Gortni je istovremeno podvukao da je ta ruska avijacija kvalitetnija od sovjetske i da je presretanje ruskih raketa mnogo teži zadatak od presretanja strateških bombardera SSSR.

Gortni se ponovo vratio krstarećim raketama „Kalibar NK”, istakavši: „Te krstareće rakete su veoma efikasne, od njih se teško braniti. To je veoma veliki izazov i za NORAD”.

Gortni je sve ovo rekao istupajući u Atlantskom savetu u Vašingtonu. Pritom nije krio: „Pred nama su sada dva izazova: ruska dalekoletna avijacija i pretnja krstarećih raketa sa podmornica i ratnih brodova. To je jeste izazov iako se NORAD 57 godina bavi odbranom. Tačnije, problem je u tome što smo dosad računali da ćemo sa sovjetskom i ruskom avijacijom imati posla tek kad ona uđe u prostor pod našom kontrolom”.

Gortni je u nastavku ukazao: „SSSR je svoje oružane snage zasnivao na broju i na velikim količinama naoružanja. Rusija se drži druge doktrine. Ona se oslanja na sve veći kvalitet. Ruske dirigovane rakete su veoma precizne i imaju tako veliki domet da ruska strateška avijacija može da ne napušta svoj vazdušni prostor i da pritom koristi i obične atomske glave protiv ciljeva i najvažnije infrastrukture na teritoriji Kanade, SAD i severozapadne pacifičke obale Sjedinjenih Država i Kanade”.

„Ovo će nas prisiliti da odsad hvatamo strele umesto da nastojimo da ustrelimo onoga ko drži luk” – priznao je admiral Gortni.

———–

Američki Kongres započeo je istragu sa namerom da utvrdi: zbog čega obaveštajne službe SAD nisu uspele da na vreme otkriju planove Rusije u Siriji i da o njima obaveste državni vrh, uključujući Predstavnički dom i Senat SAD.

Agencija Reuters objavila je da su nadležni odbori gornjeg i donjeg doma Kongresa SAD dobili nalog da ustanove: kako se dogodilo da obaveštajne službe „prespavaju“, a potom i potcene upozoravajuće signale šta Rusija namerava i sprema u Siriji.

Reuters naglašava da će ovo biti nova „karika“ u lancu nezadovoljstva Kongresa SAD funkcionisanjem američke špijunske mreže u svetu jer su prethodno kongresmeni imali „na tapetu“ promašaje CIA i ostalih povodom prisajedinjenja Krima Rusiji i pojavom kineskih veštačkih ostrva u „spornim vodama Južnog Kineskog mora“.

Američki politikolog Vilijam Blum, bivši analitičar Stejt departmana, indirektno objašnjava da su promašaji i „spavanja“ američke špijunaže krajnje uslovni: „Rusija može pomoći SAD da unište Islamsku državu. Ali, ako to Rusija uradi i sama – SAD neće biti srećne. Biće ošamućene, a neće promeniti planove koji se izvode polazeći od uverenosti u američku izuzetnost“.

Blum čak upozorava: „Ne treba računati ni na kakve ustupke SAD… Bukti novi, drugi hladni rat. Ako su Amerikanci tokom prvog tvrdili da u „Pravdi“ nikakve istine nema, a u „Izvestijama“ nikakvih novosti i izveštaja, sada je sve obrnuto: nikakve istine nema u New York Times a nikakvih novosti u Washington Post. Rusija je najveća prepreka američkim imperijalnim ambicijama. Zato se SAD ovako neprijateljski drže prema Rusiji“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom