Vesti

Orban: Mađarska napušta projekat evropskog gasovoda Nabuko

Izvor: Glas Rusije

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL izlazi iz projekta Nabuko, kojeg podržava Evropska Unija, najavio je premijer Mađarske Viktor Orban. On je taj potez objasnio poteškoćama sa projektom. Konkretno, cena gasa je u stalnom porastu. Kako je kasnije izjavio šef MOL-a, oko Nabuka ima mnogo neizvesnosti koje je teško ignorisati.

EU je planirala da kroz gasovod Nabuko obezbeđuje isporuku prirodnog gasa iz zemalja kaspijskog regiona, a moguće i sa Bliskog Istoka. Projektovani kapacitet gasovoda Nabuko dužine 3.900 km je ukupno oko 31 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Uprkos dugogodišnjim raspravama i međunarodnim konferencijama izgradnja gasovoda još nije počela.

Mađarska napušta projekat Nabuko. Ovo je izjavio premijer zemlje Viktor Orban. Eksperti govore da to dovodi u pitanje čitav gasovod. A odluku Mađarske objašnjavaju konfliktom rukovodstva zemlje sa evropskim činovnicima.

Mađarska državna kompanija MOL posedovala je 16% konzorcijuma Nabuko. Ovaj gasovod trebalo je da spoji Azarbejdžan i Tadžikistan sa Austrijom i Nemačkom i da na taj način osigura Evropu gasom zaobilazeći Rusiju. Izgradnja je trebalo da započne 2011. godine. Ali na kraju rokovi su odloženi na neodređeno vreme. Sada Budimpešta ne samo da blokira finansiranje projekta, već će odustati i od toga da gasovod prođe preko teritorije zemlje. Mađarska je i ranije sumnjala da li treba učestvovati u Nabuku. Već u stadijumu usaglašavanja projekat je počeo da poskupljuje. Konačna cena još uvek je neodređena i ne čudi što su u kontekstu krize zone evra zemlje počele od njega da odustaju, smatra direktor fonda za energetski razvoj Sergej Pikin.

– Sam po sebi Nabuko je još daleko od finalne realizacije i toga kako se taj projekat može smatrati realnim u principu. A drugo, Evropa uranja u dužničku krizu. I u prvom redu će stradati istočnoevropske zemlje. Zato smatram da ovde Mađarska realno ceni svoje napore za učešće u tom projektu i pokušava da se skoncentriše ipak na tekuće, važnije probleme, a ne na maglovite perspektive ovog projekta.

Istovremeno osim ekonomskih razloga ovaj raskid ima i političku podlogu. I upravo zbog toga Mađarska se neće vratiti u projekat koji realizuje EU, uveren je direktor Budimpeštanskog sociološkog instituta Pal Tomaš.

– Premijer je u lošim odnosima sa EU. I sada se vodi spor povodom zaduženosti zemlje, opšteg političkog poretka, ocene političkih reformi. Faktički u nizu tačaka EU je započela formalne procese protiv Mađarske. Smatram da je zaista vlada Mađarske prekršila po nizu tačaka osnovne savezničke dogovore. Ovaj spor između EU i mađarske vlade traje više meseci. I mislim da je to igranje „hladnog rata“ sa mađarske strane.

Nije isključeno da će akcionari Nabuka pokušati da nađu zamenu Mađarskoj. Istina, to nije jednostavan zadatak, i teško da će on biti rešen u skorije vreme. Ali bez gasa i novih gasovoda Evropa neće ostati. Ove jeseni će započeti sa radom druga linija Severnog toka, koja spaja Rusiju i Nemačku. A Južni tok, projekat kojem je planirao da konkuriše Nabuko, biće pokrenut već u decembru 2015. godine. Njime će gas iz Rusije preko Crnog mora i Balkana stizati u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu. Takođe treba istaći da, po glasinama, Mađarska koja je odustala od Nabuka može da se pridruži upravo Južnom toku.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom