Vesti

Nemačka pojačava pritisak na Grčku da proglasi bankrot, jer je državni dug izmakao kontroli

Izvor: RTS, Blic

U centru Atine sukobi policije i demonstranata. Dok vlada Grčke očekuje da joj ministri finansija evrozone odobre novi paket novčane pomoći, nezadovoljni građani protestuju zbog oštrih mera štednje.

Iako su hiljade Grka u nedelju mirno protestovale zbog mera štednje, grupe agresivnih demonstranata su uveče, ispred parlamenta u Atini, kamenicama napale policiju koja je uzvratila suzavcem. Nekoliko osoba je uhapšeno.

Više od 3.000 ljudi učestvovalo je u dva protesta u centru Atine. Prema podacima policije, na prvom skupu, jutros na trgu Sintagma ispred parlamenta, učestvovalo je 1.500 ljudi.

Te demonstracije organizovao je sindikat privatnog sektora u znak protesta “zbog neprihvatljivih zahteva poverilaca, Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda” koji, kako je navedeno, krše pravo na rad i kolektivne sporazume.

Učesnici tih protesta su nosili transparente na kojima je pisalo “Nacionalni konsenzus je mahinacija, siromaštvo i glad nemaju nacionalnost”.

Na drugom okupljanju kasno posle podne na istom mestu, koje je organizovala radikalna levica, učestvovalo je oko 2.000 ljudi, a neki od njih su nosili transparente kojima se grčki poslanici pozivaju da napuste zemlju.

Nezadovoljstvo rigoroznim merama štednje, međutim, neće naterati vladu u Atini da promeni odluke koje je donela uz saglasnost Brisela i MMF-a.

Ministri finansija zemalja članica evro zone trebalo bi da sutra da na sastanku u Briselu daju zeleno svetlo da se Grčkoj pruži nova tranša pomoći u vrednosti od 130 milijardi evra.

Nacrt plana prema kome bi Grčka trebalo da se odrekne evra izrađuje se u Nemačkoj, s obzirom na to da je EU postala svesna činjenice da se grčki dug otrgao kontroli, piše britanski “Telegraf”.

Nemačko ministarstvo finansija aktivno pritiska Grčku da proglasi bankrot i da sreže svoje dugove.

Ministri finansija Evrozone sastaju se u ponedeljak kako bi odobrili sledeću tranšu kredita od EU i MMF-a, osmišljenu tako da odloži državni bankrot dok nova grčka vlada ne dovede finansije te zemlje u red. Međutim, najavljene stroge mere štednje izazvale su toliko negodovanje u Grčkoj, da nemački ministar finansija Volfgang Šojble ne veruje da bi bilo koja vlada mogla da ih primeni.

Njegov pesimizam pojačava činjenica da, prema izveštaju MMF-a, Grčka neće uspeti da ukupan dug dovede do 120 odsto GDP-a do 2020. godine, čak ni ako primeni pomenute mere.

– On jednostavno smatra da Grci ne mogu da urade ono što je potrebno. A čak i kada bi nekim čudom ispunili svoja obećanja, on i mnogi drugi su ubeđeni da ni to ne bi izvuklo Grčku iz ponora – rekao je zvaničnik Evrozone.

Izvor navodi da je ideja koja se nudi umesto toga da grčka vlada zvanično proglasi bankrot i započne pregovore sa poveriocima o otpisu dela dugova.

– Za Šojblea to je samo pitanje vremena – rekao je zvaničnik Evrozone.

Komentari nemačkog ministra finansija bacili su vlasti u Atini u još veći očaj. Oni su u subotu pokušali da zvuče optimistično, kada se kabinet sastao kako bi razmotrio završne detalje paketa štednje.

Mere štednje, koje uključuju smanjenje minimalne plate, masovna smanjenja u javnom sektoru i rezanje budžeta u domenu zdravstva i odbrane, prošle nedelje izazvala su haos na ulicama Atine.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom