Vesti

Koliko je opasan presedan odluka o otpisivanju dela duga Grčkoj?

Izvor: NSPM, Glas Rusije

Protekle nedelje praktično su rešene dve dugotrajne intrige u oblasti ekonomije. Lideri zemalja evrozone su najzad uskladili antikrizni plan. U prvi mah izvesna stabilnost je obradovala investitore. Međutim, analiza predloga je rezultirala nedoumicom eksperata i učesnika tržišta.

Da bi se uskladio paket mera za stabilizaciju evrozone trebalo je 2 godine, 14 samita i milijarde evra, koje su izgubila svetska tržišta zbog ukupne neodređenosti. Čak ni optimisti nisu se nadali da će plan biti razrađen i usvojen pre novembarske sednice lidera Grupe G20. Međutim, noću između 26. i 27. oktobra strane su se dogovorile da oproste Grčkoj polovnu njenog duga (oko 100 milijardi evra), izdvoje Atini skoro isto toliko novca u vidu kredita, rekapitalizuju više od 90 evropskih banaka i povećaju na 1 bilion evra Evropski fond finansijske stabilnosti (EFFS). Učesnici samita su bili svesni da je u toj situaciji odugovlačenje smrtonosno, zato se ne sme čuditi takvom rezultatu.

Tržišta su pozdravila odluku evropskih lidera skoro opštim rastom indeksa. Međutim, uskoro ćemo biti svedoci ozbiljnog korigovanja, – uveren je Dmitrij Tratas. Sistemski problemi – budžetskog deficita i ogromnog državnog duga na periferiji zone evra nisu rešeni, a grčki presedan preti užasnim posledicama, – ističe ekspert.

– Odluka o opraštanju duga Grčkoj je opasni presedan. Druge problematične zemlje – Italija, Portugalija, Španija, zaboravljena Irska, prirodno je da imaju pravo da pitaju: šta će biti s nama? EU, svakako, nema novca za sve.

Grčko pitanje je rešeno na lep način, uz pomoć privatnih banaka, koje nisu imale izbor. Državni dug Atine mora da bude smanjen na 120 odsto bruto-domaćeg proizvoda. Međutim, za nekoliko godina će on opet iznositi oko 200 odsto, – smatraju ekonomisti, jer je grčka ekonomija iscrpela sve rezerve rasta. Drugo je sporno rešenje o EFFS. Formalno će njegove rezerve biti iskorišćene za podršku Italiji i Španiji, kao i za rekapitalizaciju banaka. Međutim, čak i pomenuti povećani obim od bilion evra možda neće biti dovoljan.

U petak su održane konsultacije šefa EFFS Klausa Reglinga s rukovodstvom Kine. Strane su demantovale glasine o izdvajanju 100 milijardi evra od strane Kine, izjavivši da pregovori još traju. S druge strane, Peking već poseduje evropske obveznice u iznosu od više od 500 milijardi evra. Ako Kina odluči da investira u EFFS, ona će, prirodno, tražiti neke preferencije: recimo, učešće u evropskoj ekonomiji.

Pored Kine, i drugim članicama BRIKS se predlaže učešće u popunjavanju EFFS. Rusija je spremna da razmotri takvu varijantu, – izjavio je u intervjuu Glasu Rusije pomoćnik predsednika Rusije Arkadij Dvorkovič. Međutim, učešće u stabilizacionim procesima mora da se koordinira s drugim članicama organizacije, – istakao je Dvorkovič.

– Spremni smo da učestvujemo u mehanizmima stabilizacije, pre svega preko MMF. Mi i danas to činimo i spremni smo u slučaju neophodnosti da povećavamo napore. Pri tome povećanje kapitala u MMF-i i, u skladu sa time, naših ulaganja u njega mora da se odvija istovremeno s preraspodelom udela u MMF i povećanjem uloge zemalja u razvoju, odnosno zemalja BRIKS u odlučivanju.

Važni događaj u kontekstu razvoja ruske ekonomije je prodor u pregovorima o učlanjivanju u STO. Protekle nedelje Gruzija, jedina od 60 članica te organizacije, napravila je velike ustupke. Pod pritiskom evropskih partnera ona je podnela varijantu sporazuma s Moskovom u monitoringu trgovine na granicama s Abhazijom i Južnom Osetijom. Upravo ta tačka je bila kamen spoticanja za Tbilisi. Međutim, ako Gruzija poželi da blokira pregovore, druge zainteresovane strane će moći da je ubede da to ne čini, – smatra finansista Valerij Pivenj.

– Rusija će biti primljena u STO. Postoje principijelne namere zemalja EU. Na Gruziju će biti izvršen pritisak čak i u slučaju ako Rusija ne prihvati ovu varijantu kompromisa. Mislim da će Gruzija praviti ustupke, a ne Rusija.

Bez obzira na očigledne prednosti učlanjivanja u STO – prosečni potencijal bruto-domaćeg proizvoda će se postepeno povećati za 3 do 5 odsto, sve do sada su mnogi bili uvereni da Rusija mora da sačeka. Valerij Pivenj smatra te sumnje neosnovanim.

– Različiti segmenti će reagovati različito. Međutim, na pregovorima u takvom slučaju usvajane su paketni sporazumi među zemljama, u kojima su bile ugovorene različite povlastice. Rusija nije ugrožena jer su sve grane ekonomije zaštićene. Pri tome Rusija se nada da dobije veću korist od mogućnosti izvoza proizvoda hemijskih i metalurških kompanija koje ionako imaju kvote na stranim tržištima.

Ocenjujući proteklu nedelju, moguće je rezimirati: usvojene odluke su unele neku određenost u svetsku ekonomiju, u svakom slučaju, za izvesno vreme. Međutim, prateći borbe na području evropske krize, investitori su izgleda zaboravili o problemima SAD i Kine. Vašington ne uspeva da savlada rast nezaposlenosti, a Peking je zabrinut zbog usporavanja tempa rasta. Prema prognozama analitičara, iduće nedelje će upravo ti pokazatelji opet uticati na raspoloženje investitora.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom