Raspored predavanja

Prof. dr Dragan Kolev: Elektronska nastava 20.04.

Izvor: Prof. dr Dragan Kolev

Poštovane koleginice i kolege masteri,

Pre svega svima Vama koji slavite ove praznike želim da čestitam i poželim svega dobrog.

Naravno, mi nastavljamo da savladavamo gradivo i u ovim uslovima. Većina vas prati sedmičnu dinamiku i ažurna je u odgovorima. Ovaj put mi pojedini kasne sa izradom Nacrta istraživačkog projekta. Pretpostavljam da je to zbog proslave praznika. Odgovori na pitanja iz predmeta Sistem bezbednosti Srbije bi mogli da budu opširnija. Nemojte dozvoliti da vam se domaći zadaci nagomilavaju.

Sistem bezbednosti Srbije

Pitanja za domaći zadatak br. 6.

− Nadnacionalne obaveštajne službe
− Sadržaj rada obaveštajnih službi kao elementa nacionalne bezbednosti
− Specifičnost rada obaveštajnih službi kao elementi nacionalne bezbednosti
− Kontraobaveštajna delatnost službi bezbednosti

O ovim pitanjima videti u PPP ali konsultovati i ponuđenu literaturu.

Većina vas je napisala seminarske radove i to očekujem i od ostalih studenata. Imajte na umu da će je za seminarske radove neophodno uraditi i PPP sa 15 do 20 slajdova. Oni koji završe mogu da mi ih pošalju.

Metodologija političkih nauka 2

Treći korak:

Pitanja za domaći zadatak br. 6

Do sada su u korpusu domaćeg zadatka dominirala pitanja opšteg tipa i pitanja koja su se ticala prvih koraka u izradi nacrta projekta istraživanja. Pitanja se sve više konkretizuju na vašu izabranu temu projekta istraživanja. Uvek kada vam se javi problem odgovora na ova pitanja, pogledajte vaše odgovore na prethodna pitanja, pažljivo ih pročitajte, dobro razmislite i krenete u rešavanje. Verujem da ste shvatili da je sada neophodno da budete kreativni i maštoviti, odnosno da projektovanje istraživanj zahteva pojačani umni rad. Prošli put smo napomenuli da je izrada istraživačkih projekata kompleksna aktivnost i da zahteva strpljiv i rad korak po korak. Na osnovu pregleda dosadašnjih vaš aktivnosti na izradi projekta istraživanja su koncipirane potrebe za sledeće ispravke i dopune.

− Pored obrazlaganja predmet istraživanja vašeg rada potrebno je jednom rečenicom precizno definisati predmet istraživanja.
− Pored obrazlaganja problema istraživanja potrebno je jednom rečenicom precizno definisati problem istraživanja vašeg rada?
− Pored obrazlaganja osnovnih ciljeva (a – teorijski i b – društveni) potrebno je precizno definisati po jednom rečenicom ove ciljeve.
− Preciznije definisati osnovne zadatke istraživanja (odrediti po tri cilja) koji proizilaze iz teorijskog cilja i koji su njegova operacionalizacija.
− Opšta (generalna) hipotezu (pretpostavka) treba da proizilazi iz teorijskog cilja i da bude preciznije definisana?
− Tri posebne hipoteze (pretpostavke) koje proizilaze iz tri prethodno definisana zadatka istraživanja treba konkretizovati.

O ovim pitanjima videti u PPP ali konsultovati i ostalu ponuđenu literaturu.

Dakle, ovo je naredni krak u izradi nacrta istraživačkog projekta koji treba da nam omogući da savladamo osnovni cilj predmeta Metodologija političkih nauka 2 – ovladati znanjem i veštinom projektovanja naučnog istraživanja.

Još jednom vas upućujem da pažljivo iščitate skriptu „Šta je javno mnenje“ da bi se upoznali sa ovom problematikom jer se vaši nacrti projekata bave ispitivanjem javnog mnenja, a ne nekih drugih dispozicija ponašanja kao što su stavovi, vrednosti, mišljenja i sl.

Napominjem (za one koji to nisu uradili) da se prvi korak odnosio na izradu uvoda u istraživanje u kojem je trebalo objasniti važnost, značaj, aktuelnost, zanimljivost izabrane aktuelne teme ali i motive koji su vas naveli da izaberete ovu temu. Takođe je trebalo navesti primere dosadašnjih empirijskih istraživana i njihovih osnovnih zaključaka. To se može utvrditi pregledom i istraživanjem na Internetu. U drugom koraku smo nastojali da definišemo metodološki okviri i zato smo dali pitanja na koja je potrebno dati konkretne metodološke odgovore.

Kao i do sada, za sve upite i nejasnoće stojim Vam na raspolaganju.

Verujem da se pridržavate svih mera i da čuvate sebe i druge od ove pošasti.

S poštovanjem,
Prof. dr Dragan Kolev
Možete mi se obratiti putem mog e-mail-a kolevces@yahoo.com

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom