Student info

Predstavljanje knjige dr Dušana Prorokovića: Geopolitika Srbije

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige:

GEOPOLITIKA SRBIJE, POLOŽAJ I PERSPEKTIVE NA POČETKU 21. VEKA

autora Dušana Prorokovića, u sredu, 13. maja u 11 časova u amfiteatru Fakulteta za diplomatiju i bezbednost (Travnička 2, Beograd, drugi sprat).

Govoriće:

Doc. dr. Violeta Talović Rašković, dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost,
Jovo Vukelić, urednik knjige,
Aleksandar Mitić, predsednik Centra za strateške alternative,
prof. dr. Branko Krga, redovni profesor, nekadašnji načelnik Generalštaba i
dr. Dušan Proroković, autor.

Monografija Geopolitika Srbije predstavlja najsveobuhvatniju analizu geopolitičkog položaja Srbije.

Geopolitika je istorijska sinteza geografije, politikologije, strategije, ekonomije, nauke o religiji, etnologije, ideologije i sociologije. Sve dobija novi smisao kada se stavi u geopolitički kontekst: vojne intervencije; česti međudržavni sporovi; složeni međuetnički odnosi u pojedinim regionima. Uobičajeno se navodi kako Balkan „proizvodi“ previše istorije. Geografski položaj je predodredio da prostor koji naseljava srpsko stanovništvo ima veliki geopolitički značaj. Razmatrajući ovo pitanje kroz političke, civilizacijske, populacione, ekonomske i bezbednosne faktore uticaja, autor daje preciznu ocenu pozicije u kojoj se Srbija nalazi, ali istovremeno i iznosi niz predloga kako se postojeći, nepovoljan geopolitički položaj, može u budućnosti popraviti.

U drugom izdanju fokus je stavljen na analizu četiri geopolitičke koncepcije tradicionalno zainteresovane za Balkan-atlantizam, evroazijstvo, srednjoevropski kontinentalizam i neoosmanizam, objašnjavanje odnosa Srbije sa susednim zemljama i opisivanje geopolitička žarišta na teritoriji Republike Srbije, sa pregršt raznih informacija, procena i ilustrativnih primera, zbog čega će knjiga verovatno postati interesantnija široj čitalačkoj publici.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom