Vesti

Fransoa Žurdije: Dok god postoji NATO Evropa će biti vazal SAD

Izvor: Fakti

Evropske zemlje treba da okončaju postojanje NATO izlaskom iz te organizacije i da krenu u susret Rusiji, izjavio je francuski kontra-admiral i pisac Fransoa Žurdije.

Kontra-admiral smatra da su evropske zemlje kao članice bloka NATO izgubile nezavisnost u donošenju odluka. Zato, po Žurdijeovom mišljenju, NATO treba raspustiti, iako će posle toga pred Evropom biti pitanje stvaranja pouzdane sopstvene zaštite.

„Dok NATO bude postojao, ništa se neće promeniti, i Evropa će ostati vazal SAD” – naglašava Žurdije u intervjuu radiju Sputnik.

Žurdije smatra da Evropa ne treba da podržava antirusku politiku SAD, a nameru Brisela da sa Ukrajinom zaključi sporazum o pridruživanju, kao što je učinjeno u Viljnusu bez konsultovanja sa Rusijom, kontra-admiral je nazvao provokacijom.

„Cilj SAD je da spreče da Rusija ponovo postane velika sila. To uopšte nije u interesu Evrope, kojoj Rusija treba da bude partner jer imaju mnoge zajedničke interese. Ukrajina je uništena i korumpirana država, ne razumem zašto bi Evropa preuzela na sebe takvo breme” – ističe Žurdije.

On je uveren da Evropa mora da uspostavi normalne odnose sa Rusijom.

„Lično mislim da Evropa treba da vrati svoju nezavisnost i zbliži se sa Rusijom, koja joj je neophodna s aspekta energetskih resursa i koja je važno tržište za prodaju evropskih proizvoda. Mislim da su sankcije protiv Rusije kontraproduktivne” – kazao je Žurdije.

Stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov izjavio je u martu da raste kritički odnos niza članica EU prema sankcijama protiv Rusije.

Italija, Grčka i Kipar, kao i Španija, Austrija, Mađarska i Slovačka, čiji su lideri posetili Moskvu, verovatno neće podržati ni jedno novo proširenje sankcija protiv Rusije.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom