Raspored predavanja

Doc. dr Danijela Bjelja: Elektronska nastava 04.05.

Izvor: Doc. dr Danijela Bjelja

Poštovane kolege,

Nastavnim planom i programom smo za današnje predavanje izdvojili sledeću celinu:

• Javno mnjenje

Jedno od najuspešnijih političkih otkrića prošlog veka jeste svakako ispitivanje javnog mnjenja (naučno ispitivanje). Ispitivanjem javnog mnjenja se utiče na odluke koje donose političari, jer onda oni imaju jasnu sliku o tome šta to javnost želi. Ono takođe ukazuje samoj javnosti (većini) koja su to njihova nadanja, želje i politički ciljevi. Rezultati ispitivanja predstavljaju odraz u ogledalu; daju šansu svima da shvate gde se oni (pojedinci) nalaze i uklapaju u politički sistem. Kada se rezultati ispitivanja mnjenja medijski proprate, tada se njihovim čitaocima i slušaocima daje do znanja da je njihovo mišljenje bitno i da može biti važnije od mišljenja elite.

Ovde možete preuzeti i prezentaciju predviđenu za izvođenje nastave.

Na sledećem linku pogledajte emisiju naučnog programa RTS2 u kojoj je pojam javno mnjenje objašnjen i sa sociološkog i sa filozifskog aspekta:

Da bi u potpunosti savladali navedene celine potrebno je nastaviti čitanje iz autorizovane skripte prof. VladimiraVugdelića, kao i nastaviti sa čitanjem i pripremanjem teorijskog okvira za studije slučaja pojedinačnih političkih sistema drugih država koje su relevantne za naš predmet.

Nastaviti čitanje u knjizi “Politički sistemi u savremenoj međunardonoj zajednici” autora M. Mladenović, Z. Jeftić, Ž. Ivaniš koju ste dobili u delu obavezne literature.

Ovom prilikom želim da ponovo pozovem i ostale kolege da se priključe slušanju ovih odbrana seminarskih radova i prezentacija jer im slušanje istih može znatno olakšati pripremu za ispit.

Za sva dodatna pitanja i konsultacije stojim vam na raspolaganju putem mejl adrese.

danijelamartic@yahoo.com

Srdačan pozdrav

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom