Vesti

Da li SAD destabilizuju Makedoniju?

Izvor: Sputnjik, Fakti

Moskva je zabrinuta zbog zaoštravanja političke krize u Makedoniji i poziva Zapad da prekine sa grubim mešanjem u unutrašnje stvari te zemlje, saopštio je ruski spoljnopolitički resor.

„Zapad preko albanske manjine pokušava da dovede na vlast u Skoplju poraženu opoziciju, koja je stavila potpis na ultimativne zahteve Albanaca koji vode ka potkopavanju ustavnog uređenja te zemlje. Nastavak destruktivnih pokušaja da se nametnu spolja šeme koje su u suprotnosti sa voljom makedonskih birača mogu samo da pogoršaju situaciju. Potrebno je prekinuti mešanje spolja u unutrašnje stvari Makedonije, poštovati pravo makedonskih građana da samostalno rešavaju svoju sudbinu u skladu sa osnovnim demokratskim načelima“, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije.

U ruskom spoljnopolitičkom resoru naveli su da se „pogoršava politička kriza u Makedoniji koja je isprovocirana grubim mešanjem spolja u unutrašnje stvari te zemlje“.

Rusko ministarstvo je dodalo da Makedonci, uz aktivnu podršku evropskog rukovodstva i NATO-a, pokušavaju da nametnu „albansku platformu“, pripremljenu u Tirani.

„Izaziva posebnu zabrinutost to što su u tu aferu umešane vlasti jednostrano proglašene nezavisne države Kosovo. Smatramo da je takva politika vrlo opasna, i da može da uništi makedonsku državnost i destabilizuje ceo Balkan“, nastavlja se u komentaru ruskog Ministarstva inostranih poslova.

———–

Američki ambasador u Skoplju, Džes Bejli, zasad – kako se i moglo očekivati – ne pokazuje nameru da mirno pristane da mu predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pokvari igru. Kao da je to nešto najnormalnije, kao da je to dopušteno stranim ambasadorima, javno pozvao Ivanova da „preispita“ svoju jučerašnju odluku da mandat za sastav nove vlade ne poveri lideru SDSM Zoranu Zaevu uz procenu da bi ugrozio ustavni poredak Makedonije, njen suverenitet i nezavisnost jer je imao nameru da vladu sastavi sa partijama kojima je predsednik vlade Albanije, Edi Rama, izdiktirao postizbornu platformu koja podrazumeva potpunu rekompoziciju zemlje i njeno pretvaranje u dvonacionalnu državu.

„Kao strateški partner Makedonije i prijatelj koji poštuje njen suverenitet i jedinstvo – pozivam predsednika Ivanova da preispita svoju jučerašnju odluku. Istovremeno pozivam susede Makedonije da budu uzdržani i konstruktivni u ovim za nju osetljivim trenucima“.

Dakle: ni reč zamerke Zaevu, ni jedna kritička opservacija povodom „albanske platforme“ sačinjene u Tirani.

Oglasio je i lider partije Demokratska unija za integraciju, Ali Ahmeti, sa tvrdnjom da platforma albanskih parlamentarnih stranaka ni na koji način ne ugrožava Makedoniju kao državu, niti njen unitarni karakter.

Ahmeti je čak naveo da makedonski Albanci ne traže ni federalizaciju ni podelu zemlje. Još je apelovao na sve političke aktere u Makedoniji da ne dozvole da se sistemska politička kriza pretvori u etničke sukobe. A građane je pozvao da budu uzdržani kako ne bi postali žrtve „zlonamernih scenarija koji dolaze sa sumnjivih adresa“.

Ahmeti je u sve reči ugradio poruku da će njegova partija, zajedno sa ostalima sa kojima je Zaev nameravao da formira vladu, raditi na „zaokruživanju Ohridskog sporazuma“.

———–

Posle susreta sa makedonskim političkim liderima Federika Mogerini je tražila – kao i američki ambasador Džes Bejli pre nje – od predsednika države Đorđa Ivanova da preispita svoju jučerašnju odluku o nedavanju mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu i njegovoj SDSM. Zatražila je da poštuje demokratska pravila i volju većine.

Oprezno je dodala da nije na Evropskoj uniji da nudi i nameće rešenja, ali je ipak – ne samo indirektno – optužila Ivanova za podrivanje „demokratskih pravila i demokratskog duha“ makedonskog Ustava. Naglasila je da postupak Ivanova nije u saglasnosti sa evroatlantskim integracijama kojima teže sve partije u Makedoniji.

Partija Nikole Gruevskog – VMRO-DPMNE – objavila je da je u razgovoru sa Mogerini predložila nove i brze vanredne izbore. Uz procenu da bi to bio najbolji izlaz i stvorene krize.

Otkrila je i da su njeni predstavnici Mogerini rekli i da se premijer Albanije Edi Rama grubo umešao u unutrašnje stvari Makedonije i da je to jedan od razloga što je vodeća albanska partija Makedonije odustala od dosadašnjeg principa da vladu formiraju vodeća makedonska i vodeća albanksa partija.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom