Vesti

Grčka će bankrotirati, milijarde eura dugova godinama prikrivali uz pomoć američke banke Goldman Saks koja je Grčku dodatno zaduživala

Izvor: www.balkans.com

Grčka će vjerovatno bankrotirati zbog velikih dugova, ali će evro preživjeti kao zajednička evropska valuta u sadašnjoj formi, smatraju ekonomski stručnjaci koje je anketirao BBC.

Dvije trećina od 52 profesionalna ekonomska analitičara prognoziraju da će grčka država bankrotirati, iako je prošle godine dobila zajmove od EU i Međunarodnog monetarnog fonda i usvojila oštre mjere štednje.

Poslije spasavanja Grčke, pomoć je zatražila Irska, a moguće je da će isto učiniti i Portugal.

Većina eksperata misli da će u EU bankrotirati barem jedna država, ali da će evrozona ostati jedinstvena.

“Bilo bi bolje dozvoliti da se dogodi bankrot, ali ovo nije dobar momenat u političkom i ekonomskom smislu za raspravu o klauzulama bankrota”, izjavio je Masimilijano Marselino sa Evropskog univerziteta u Firenci.

Gabrijel Štajn iz “Lombard strit riserča” smatra da Grčka neće moći da ispuni svoje fiskalne obaveze, niti će ostvariti ekonomski rast neophodan za izbjegavanje bankrota.

Četrnaest od 52 anketiranih stručnjaka smatraju da će se isto dogoditi i Republici Irskoj, dok sedmorica misle da ista sudbina čeka i Portugal.

Marselino napominje da su u najtežoj situaciji zemlje koje su dovoljno male da mogu biti spasene i da se čini da postoji dovoljna politička podrška da se to učini.

Neki ekonomisti ukazuju na ugroženost velikih zemalja evrozone, koje bi mogle da iscrpe resurse EU i oslabe političku volju da se stabilnost evrozone štiti finansijskim injekcijama.

Dva anketirana eksperta smatraju da među te zemlje spada Italija, a jedan je ukazao na Španiju. Većina stručnjaka slaže se da će evro, ipak, preživjeti krizu i da se evrozona neće raspasti.

“Jednostavno rečeno, stvar je u direktnim i indirektnim troškovima. Oni su preveliki u kvantitativnom smislu, a postojale bi i političke posljedice, kao i velike istorijske implikacije po ravnotežu u Evropi. Time bismo napustili geopolotičku bezbjednost koju Evropa predstavlja”, rekao je investicioni zvaničnik privatne banke “ABM Amro” Didije Dire o mogućnosti da evro propadne.

httpv://www.youtube.com/watch?v=2-PihbVN6O4

———————————–

Izvor: B92, datum 15.02.2010.

Neke od najvećih američkih finansijskih institucija godinama su pomagale Grčkoj u prikrivanju stvarnih dimenzija državnog duga te zemlje, pišu svetski mediji.

Oni navode da su američke banke Grčkoj pomagale u “zaobilaženju” poštovanja Pakta stabilnosti evrozone i dodaju da je Atina uz pomoć banke Goldman Saks godinama u tajnosti držala dugove u milijardama.

Naime, ta banka je Grčkoj posudila nekoliko milijardi dolara, a da taj kredit nikada nije javno obznanjen. Sporazum je ostao sakriven od javnosti jer se tretirao kao prodaja valute, a ne zajam. Time su zaobiđena i evropska pravila o zaduživanju.

Slično kao i u slučaju sa američkim drugorazrednim hipotekarnim zajmovima, prava slika stanja nije bila vidljiva i tek se sada naziru razmere dugova Grčke.

Državna administracija te zemlje godinama je korišćenjem derivativnih financijskih instrumenata i tzv. ‘kreativnog računovodstva’ uspevala da sakrije da posuđuje novac jer je kreditiranje bilo maskirano kroz druge transakcije.

Goldman Saks je čak i tokom grčke krize, početkom novembra prošle godine, Grcima nudio da dugovanja grčkog zdravstvenog sistema ‘gurne’ u daleku budućnost u potezu koji je sličan onome kad potrošači podignu drugi hipotekarni kredit kako bi otplatili dugove napravljene kreditnim karticama.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom