Vesti

Britansko kraljevsko društvo: Zapanjujući razvoj kineske nauke, Kina ispred Velike Britanije, za dve godine prevazići će i Ameriku

Izvor: Politika

Kina je na putu da prevaziđe Sjedinjene Američke Države na polju nauke i to će se desiti već 2013, ističe se u najnovijoj studiji britanskog Kraljevskog društva, prenosi Bi-Bi-Si. Zemlja koja je izmislila kompas, barut i papir sprema se za povratak na globalnu naučnu scenu.

Analiza objavljenih istraživanja – jedan od ključnih pokazatelja naučnog napretka, otkriva „zapanjujući razvoj” kineske nauke.

Studija „Znanje, mreže i nacije”, zasnovana na stručnim radovima objavljenim u priznatim međunarodnim časopisima, ukazuje da Kina preti da ugrozi tradicionalnu dominaciju SAD, Evrope i Japana.

Tako su 1996, tj. tokom prve godine obuhvaćene studijom Kraljevskog društva, Amerikanci dali 292.513 naučnih radova, deset puta više nego Kinezi koji su imali svega 25.474 objavljena rada.

Do 2008, Amerikanci su broj naučnih radova neznatno povećali na 316.317, dok su Kinezi gotovo usedmostručili ukupni učinak na ovom polju, objavivši 184.080 radova.

Studija pokazuje da je Kina, koja je već potisnula Veliku Britaniju sa drugog mesta, na najboljem putu da prevaziđe i SAD i to mnogo ranije nego što se dosad verovalo.

„Projekcije variraju, ali prosta linearna interpretacije podataka „Elsevier-a” (velikog svetskog izdavača naučne literature) ukazuje da bi to moglo da se dogodi već 2013. godine,” navodi se u studiji.

Profesor Kris Luelin Smit, rukovodilac studije, kaže da ovi podaci ne predstavljaju iznenađenje jer Kina masovno investira u razvoj i istraživanje.

Kineska ulaganja su od 1999, rasla po stopi od 20 odsto godišnje i danas dostižu sumu od 100 milijardi dolara, a od 2006. na kineskim univerzitetima je na naučnim i inženjerskim studijama diplomiralo oko 1,5 miliona studenata.

Autori studije predviđaju „dramatične” promene u globalnom naučnom okruženju i upozoravaju na implikacije tog trenda na kompetitivnost pojedinih zemalja.

„Ovde nije reč samo o prestižu već i o sposobnosti neke zemlje da se takmiči na svetskoj sceni”, ističe se u studiji.

Studija Kraljevskog društva, međutim, napominje da rast broja naučnih radova ne znači automatski i porast nivoa kvaliteta.

Vrednost nekog naučnog rada ogleda se pre svega u tome koliko je puta citiran od strane drugih naučnika, a na tom planu Kina još uvek zaostaje u odnosu na SAD i Veliku Britaniju.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom