Vesti

Britanija spremna za ubistvo Gadafija: Gadafi sprema mirovni marš na Bengazi nenaoružanih civila i predstavnika parlamenta, a svi oni bi u rukama trebalo da nose maslinove grančice

Izvor: Blic

11:15 RAF odustao od napada u Libiji zbog civila

Britanske vazdušne snage noćas su odustale od predviđenih operacija u Libiji zbog prisustva civila u blizini određenih meta, saopštilo je britansko ministarstvo dobrane. “Kad su se tornada GR4 RAF-a približila cilju, informacije su pokazale prisustvo izvesnog broja civila u toj zoni. Kao posledica toga, doneta je odluka da se ne napadne”, precizira se u saopštenju. Ova odluka “ističe angažovanje Velike Britanije da zaštiti civile”, dodaje se u saopštenju u kojem se insistira na činjenici da su britanski udari u okviru Rezolucije 1973 UN.

11:10 Teser: Cilj koalicije nije uklanjanje Gadafija

Francusko ministarstvo odbrane istaklo je danas da je cilj međunarodne koalicije u Libiji primena Rezolucije 1973 UN u kojoj se ni izdaleka ne pominje uklanjanje pukovnika Moamera Gadafija. “Cilj koalicije jeste sprovođenje rezolucije, odnosno zaštita stanovnika”, rekao je radiju Evropa 1 portparol francuskog ministarstva Loran Teser. Na pitanje: “Da li znate gde je Gadafi, da li ćete pucati u njega?”,

Teser je odgovorio: “Ne, odgovor je ne”, rezolucija UN ni izdaleka ne predviđa tu mogućnost.

11:05 Gadafijeve snage se povlače posle vazdušnih udara

Libijske snage su se povukle danas na sto kilometara od Bengazija nakon što je u vazdušnim napadima uništen veliki deo tenkova. Snage odane libijskom lideru Moameru Gadafiju su se povukle do grada Ajdabije, južno od Bengazija, ostavljajući za sobom na desetine uništenih tenkova čije olupine stoje duž puta, video je jedan reporter AFP-a. Vladine snage sporadično granatiraju više stotina pobunjenika koji prate povlačenje i koji se nalaze 3-4 kilometara izvan Ajdabije.

Tanak stub dima se uzdiže u gradu koji je raskrsnica istočnog puta ka Tobruku i egipatskoj granici i Bengaziju na severu. Gadafijeve snage su zauzele Ajdabiju prošle sedmice posle čega su krenule u ofanzivu na Bengazi, podseća AFP.

Međutim Gadafijeve snage su zaustavili francuski ratni avioni koji su ih satima gađali nakon usvajanja rezolucije 1973 kojom su odobrena sva neophodna sredstva da se spreči povredjivanje civila. “Čak i ako treba da poginem učićemo danas u Ajdabiju”, kaže pobunjenik Salman Magrabi, međutim nije jasno kako pobunjenici, naoružani kaćušama i protivvazdušnim mitraljezima 12,7 mm mogu zauzeti grad, a da ne naprave, oni sami, civilne žrtve, primećuje AFP.

10:59 Brisel se pridružio vojnoj intervenciji

Belgija se danas pridružila vojnoj intervenciji protiv Libije, potvrdio je ministar odbrane Piter de Krem i istakao da je reč o ratnoj akciji, koja bi mogla trajati nekoliko sedmica. Belgija je od danas stavila na raspolaganje saveznicima šest borbenih aviona F-16, minobacač Narcis i kontigent od 250 vojnika. De Krem je izjavio da belgijski avioni još nisu učestvovali u akciji, a na današnjem sastanku Saveta ministara trebalo bi da bude odobren okvir ove specifične akcije u koju je Belgija pozvana da učestvuje. On je ponovio da Belgija neće slati kopnene trupe u Libiju.

10:53 Čajna dejli: Vojna akcija može doneti hoas u Libiju

Vazdušni napadi Zapadnih snaga u Libiji pogoršaće situaciju i doneti haos u Libiju, prenosi danas kineski list Čajna dejli ocene analitičara. Taj list, koji kako navodi agencija AP, prenosi stavove kineske Komunističke partije, ocenjuje da su SAD i njeni saveznici prekršili međunarodna pravila. Zamenik šefa Kineskog udruženja za bliskoistočne studije Džang Sjaodong ocenio je da će vojna akcija SAD i evropskih snaga samo pogoršati haos u Libiji, nasuprot postavljenom cilju da se postigne
primirje.

Profesor međunarodne politike na Univerzitetu za spoljne odnose u Pekingu Gong Šaopeng ocenio je da bi Libija mogla da sklizne u anarhiju budući da je to “slabo povezano plemensko društvo”.

10:05 Pogođen Gadafijev kompleks, libijski lider sprema mirovni marš

U vazdušnim napadima na Libiju tokom protekle noći je pogođena zgrada u Tripoliju koja je deo rezidencijalnog kompleksa Moamera Gadafija, javljaju agencije. Kako javlja AFP, zgrada, udaljena oko 50 metara od šatora u kome je Gadafi primao svoje zvanice, potpuno je uništena. To je administrativna zgrada koja je bila meta rakete, rekao je portparol vlade Musa Ibrahim stranim novinarima
koji su vozilima odvedeni u taj deo grada.

U Tripoliju su se tokom noći čule snažne eksplozije, od kojih jedna u Bab el-Aziziji, južnom kvartu gde se nalazi Gadafijeva rezidencija-kasarna. Libijska protivvazdušna odbrana odgovorila je na te napade.

U međuvremenu, Gadafi je pozvao svoje sledbenike da nenaoružani krenu u mirovni marš na pobunjeni Bengazi. Gadafi namerava da organizuje mirovni marš hiljada svojih pristalica na Bengazi, najveći grad koji kontrolišu pobunjenici. U takozvanom “zelenom maršu” trebalo bi da učestvuju nenaoružani civili i predstavnici parlamenta, a svi oni bi u rukama trebalo da nose maslinove grančice, prenosi Dojče vele.

09:10 Britanija spremna za ubistvo Gadafija

Velika Britanija je spremna da pokrene hirurški preciznu akciju ubistva libijskog vođe Moamera el Gadafija! Lajam Foks, ministar odbrane, izjavio je da bi odobrio napad na skrovište libijskog diktatora ako bi civilne žrtve mogle da budu izbegnute.

08:57 Ministar odbrane SAD u Rusiji

Ministar odbrane SAD Robert Gejts stigao je danas u Rusiju, gde će sa zvaničnicima razgovarati “o unapređenju bilateralne vojne saradnje”. Rusija je bila uzdržana kada se u Savetu bezbednosti UN glasalo o vojnoj intervenciji u Libiji, što je Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama omogućilo da krenu u akciju protiv vlasti Moamera el Gadafija.

Moskva je pre dva dana izrazila zabrinutost zbog korisčenja prekomerne sile zapadnih saveznika u libijskoj operaciji i ova poseta američkog ministra odbrane je prilika da Amerikanci objasne svoje namere i vojne planove.

08:42 Novi napad počeo rano jutros

Zapadne sile počele su rano jutros drugi talas vazdušnih udara na Libiju sa ciljem da napadnu protivazdušnu odbranu i onemoguće libijske avione da patroliraju nebom, kao i da zaustave napredovanje snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju ka Bengaziju.

Avioni Sjedinjenih Američkih Država zajedno sa avionima Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade izveli su bombardovanje uz obrazloženje da se akcija nastavlja i da se odbacuje prekid vatre koji je libijska vojska objavila kasno sinoć, prenela je agencija Rojters.

07:45 Ban Ki-mun: Nadam da će libijska vojska održati reč

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je sinoć da se nada da će libijska vojska “održati reč” i da će se pridržavati prekida vatre.

“Najiskrenije se nadam i pozivam libijske vlast da održe reč. Oni su nastavljali napade na civilnu populaciju. Ta (ponuda o prekidu vatre) tek treba da bude proverena i dokazana”, rekao je Ban na konferenciji za novinare u Egiptu.

07:36 Vašington odbacio prekid vatre

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Tom Domilon odbacio je prekid vatre koji je proglasila libijska vojska.

“Naš stav u ovom trenutku je da to nije istinito, ili je odmah prekršeno”, rekao je Donilon novinarima koji prate predsednika Baraka Obamu tokom posete Brazilu.

Donilon je, takođe, rekao da su SAD i njihovi saveznici imali dobar prvi dan svoje intervencije u Libiji. Libijska vojska je u nedelju izdala naređenje svim jednicama da od 21 sat poštuju prekid vatre. Predstavnik armije je izjavio da je ta odluka doneta pošto je Afrička unija pozvala na trenutni prekid neprijateljstava.

07:27 Usvojen plan o embargu na prodaju oružja Libiji

Ambasadori zemalja NATO usvojili su sinoć operativni plan koji predviđa uključenje alijanse u sprovođenje embarga na prodaju oružja Libiji, saopštio je NATO.

Neimenovani zvaničnik NATO-a kazao je da su neophodne dodatne rasprave o drugom planu, koji se tiče mogućeg uključivanja NATO snaga u primenu zone zabrane letenja iznad Libije, preneo je Rojters. Diplomata je kazao i da je Turska, koja se protivi vojnoj intervenciji u Libiji, prethodno blokirala dogovor ambasadora.

Delegati iz 28 zemalja NATO sastaće se ponovo danas u Briselu, kako bi se saglasili o primeni plana za embargo na prodaju oružje, koji predviđa uklučivanje avijacije i brodova alijanse, sa ciljem sprečavanja dostave oružja snagama libijskog lidera Muamera el Gadafija.

Nekoliko zemalja NATO, predvođenih Francuskom, Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama, započelo je u subotu udare na Libiju.

NATO, u kojem se odluke donose konsenzusom, za sada je podeljen po tom pitanju.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom