Vesti

Gadafi proglasio prekid vatre, Francuska i Britanija izvode poslednje pripreme pred vazdušni napad na Libiju

Izvor: RTS, Youtube

Francuska i Britanija izvode poslednje pripreme pred vazdušni napad na Libiju. Libijska vojska prekinula sve vojne operacije, kako bi se zaštitili civili, rekao ministar spoljnih poslova te zemlje Musa Kusa. Pobunjenici na zapadu Libije napali Gadafijeve snage.

14:50 – Ukupan broj žrtava u napadu Gadafijevih snaga na Misratu dostigao je 25, među kojima ima i dece, prenosi televizija Al Arabija izjavu jednog lekara.
14:37 – “Libija mora da se povinuje rezoluciji Ujedinjenih nacija i odmah prekine sa ratnim dejstvima”, izjavio generalni sekretar UN Ban Kimun.
13.50 – Libijska vojska prekinula sve vojne operacije, kako bi se zaštitili civili, rekao šef libijske diplomatije Musa Kusa. “Vodimo računa o zaštiti civila”, poručio Kusa.
13.27 – Britanski parlament će u ponedeljak glasati o akciji u Libiji, ali bi se Britanija i ranije mogla priključiti akciji.
12.41 – Moamer el Gadafi poručio da će se životi onih koji napadnu Libiju pretvoriti u pakao. “Ako svet poludi, i mi ćemo“, rekao Gadafi, prenosi AFP.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Jo8yjB_rUvg

U trenutku dok Velika Britanija i Francuska vrše poslednje pripreme pred vazdušni napad na Libiju, sukobi u toj zemlji ne prestaju. Pobunjenici su napali Gadafijeve snage na zapadu zemlje, u blizini grada Nalet i kod granice sa Tunisom.

Prema izvorima iz redova ustanika, ubijena su četiri vojnika i jedan pobunjenik. Borbe su nastavljene i oko Misrate, dok je situacija u Adždabiji i dalje prema Bengaziju prilično nejasna.

Iako su već prošla dva sata od odluke libijske vojske o prekidu vatre, nije jasno da li se to i poštuje.

Pobunjenici iz Misrate su Rojtersu telefonom javili da je napad Gadafijevih snaga odbijen i da je bombardovanje grada prestalo.

Al Arabija prenosi navode jednog lekara iz Misrate da projektili i dalje padaju i da je poginulo 25 osoba, među kojima ima i dece.

Tačno vreme početka napada na Gadafijeve snage, uključujući aerodrome i motorizovane jedinice još uvek nije poznat, ali je Francuska rekla da je njenim avionima za pokretanje akcije potrebno nekoliko sati.

httpv://www.youtube.com/watch?v=-OlE31F0xeA

Moskva se uzdržala prilikom glasanja o rezoluciji Saveta bezbednosti UN o uvođenju zone zabrane leta nad Libijom, zbog bojazni da bi takva mera mogla da dovede do intervencije širokih razmera i stradanja civilnog stanovništva.

Nemačka je poručila da neće učestvovati u vojnoj operaciji. “Svaka vojna operacija dovodi do civilnih žrtava”, poručio je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele u parlamentu.

Britanci počinju prebacivanje borbenih aviona “tajfun” i “tornado” u baze iz kojih mogu da napadnu Libiju. U narednim danima očekuje se dolazak kanadskih i danskih aviona, uglavnom letelica tipa F-18.

Najžešći zagovornik bombardovanja, britanski premijer Dejvid Kameron je u parlamentu objasnio da će se Britanija uključiti u operaciju UN koja je usmerena na zastavljanje “brutalnih vazdušnih napada, kao i upotrebu kopnenih i pomorskih snaga”.

Iako je Gadafijeva vlada proglasila prekid vatre, Britanija je i dalje nepoverljiva.

“O Gadafiju ćemo suditi na osnovu dela, a ne reči. On mora da prestane da bude brutalan prema svom narodu. Ako neće, uslediće mere koje će ga naterati na to”, izjavio je Kameron za Bi-Bi-Si.

Ni Francuska, izgleda, ne veruje Gadafijevim rečima.

“Moramo biti veoma oprezni. Gadafi je počeo da se plaši, ali na terenu pretnja i dalje postoji”, rekao je portparol ministarstva inostranih poslova Bernar Valero.

Libijske vlasti su, su odmah posle usvajanja rezolucije u Njujorku, poručile da su spremne za prekid vatre, ali da traže sagovornika sa kojim bi to mogle da sprovedu, rekao je zamenik šefa libijske diplomatije Kaled Kaim.

Nekoliko sati kasnije, međutim, Gadafi je rekao da će se svakom ko pokuša da napadne Libiju “život pretvoriti u pakao”. “Ako svet poludi i mi ćemo”, rekao je libijski lider, najavljujući “strahovit” odgovor svojih jedinica.

Sposobnost libijske vojske da se odupre vazdušnim napadima NATO pod velikim je znakom pitanja, ali američki vojni analitičari upozoravaju na snagu koju imaju pojedine jedinice, posebno one opremljene borbenim helikopterima.

Pripreme za akciju američke avijacije su još uvek u toku, a raspored i snaga jedinica koje će biti poslate na Libiju mogli bi biti poznati već sutra, posle sastanka visokih zvaničnika NATO u Briselu.

Vazdušna baza Sigonela na Siciliji, koja pruža logističku podršku Šestoj floti američke mornarice, jedna je od najbližih baza NATO-a Libiji i mogla bi da bude iskorišćena za bilo kakvu vrstu vojne operacije.

Kanadska televizija Si-Ti-Vi, pozivajući se na izvore iz vlade, navodi da će ta država za intervenciju u Libiji poslati šest aviona “CF-18”, slanje aviona najavile su Norveška i Danska, dok je Poljska je ponudila logističku podršku, ali ne i učešće u borbenim operacijama.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom