Vesti

Libija, ministarstvo odbrane: Bilo kakav spoljni napad na Libiju će ugroziti vazdušni i morski saobraćaj u mediteranskom basenu i izložiti ceo region dugoročnom riziku

Izvor: Tanjug

Libijsko ministarstvo odbrane upozorilo je da će bezbednosne snage te zemlje gađati strane vojne i civilne ciljeve na Sredozemnom moru, ukoliko bude izvršena spoljna vojna intervencija protiv Libije.

„Bilo kakav spoljni napad na Libiju će ugroziti vazdušni i morski saobraćaj u mediteranskom basenu i izložiti ceo region dugoročnom riziku”, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane koje je emitovala libijska televizija

SAD, Velika Britanija i Francuska pozvale su danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da podrže vojnu akciju u cilju zaustavljanja ofanzive libijskog lidera Moamera Gadafija protiv pobunjenika.

Misija SAD u Ujedinjenim nacijama saopštila je ranije da će Savet bezbednosti UN verovatno glasati o predlogu rezolucije o uvođenju zone zabrane leta u Libiji.

Francuska, Velika Britanija i Liban, u ime Arapske lige, podneli su u utorak Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije u kojoj se predlaže da to telo odobri zabranu letova u vazdušnom prostoru Libije, pooštravanje postojećih sankcija za libijski režim, kao i proširenje liste pojedinaca, organizacija i kompanija kojima se zamrzavaju sredstva i zabranjuju putovanja.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je danas da bi uvođenje zone zabranjenog leta moglo da dovede do rata.

„Ne želimo, niti možemo da zauzmemo stranu u građanskom ratu” u Libiji, rekao je Vestervele.

Uzdržanost oko usvajanja rezolucije pokazale su i Rusija i Kina, a SB UN bi trebalo da se sastane večeras po srednjoevropskom vremenu.

U međuvremenu, snage libijskog lidera Moamera Gadafija počele su danas da bombarduju grad Bengazi, pobunjeničko uporište na istoku Libije i drugi po veličini grad u zemlji.

Vazdušni napadi i eksplozije čuju se u predgrađima koja avioni nadleću u niskom letu, a na meti je i aerodrom Benina, javio je Bi-Bi-Si.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom