Vesti

Stav Rusije pred sednicu SBUN, Medvedev: Moskva ne želi eskalaciju nasilja

Izvor: Tanjug

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev usprotivio se danas eskalaciji nasilja u Libiji, ističući da bi odluka Saveta bezbednosti UN o odobravanju kopnene operacije faktički označila početak rata

“U predlogu rezolucije pretpostavlja se odobrenje i kopnene operacije. Međutim, mi znamo šta je kopnena operacija. Kopnena operacija, pre svega, označava početak rata, i to ne građanskog rata, već rata sa upotrebom međunarodnog kontingenta. Sve to je veoma ozbiljan i složen kompleks pitanja koji treba razmotriti u Savetu bezbednosti UN”, rekao je Medvedev.

Ruski predsednik se na konferenciji za novinare posle susreta sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom založio za “veoma pažljivu balansiranost” pre usvajanja bilo kakve rezolucije o tom pitanju, prenela je agencija RIA Novosti.

Navodeći da je dao neophodne instrukcije šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, Medvedev je rekao da Moskva ne želi eskalaciju nasilja.

“Mi shvatamo da su zemlje najbliži susedi Libije, pa i naše zemlje (Rusija i Turska), koji su partneri, usmerene na maksimalno miroljubivo rešavanje te situacije. Podržavamo težnju Arapske lige, Afričke unije, Organizacije islamske konferencije, da se ostvari prekid nasilja, učini to tako da civilno stanovništvo ne bi stradalo”, rekao je Medvedev. “Računamo da će vladajući režim u Libiji reagovati na zahteve arapskih i afričkih zemalja, koje podržava međunarodna zajednica i Rusija. To se odnosi i na zahtev Arapske lige, koji se tiče proglašavanja zone neletenja u vazdušnom prostoru Libije”, kazao je ruski predsednik a preneo je državni TV kanal “Vesti”.

Medvedev je ukazao da ako bude stavljena rezolucija o proglašavanju libijskog vazdušnog prostora zonom zabrane leta za borbenu avijaciju Moamera el Gadafija, “treba utvrdili da li to zadovoljava neposredne susede Libije, i ako zadovoljava, koje zemlje će nositi glavnu odgovornost za osiguranje režima te zone, bezbednosti te zone”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom