Vesti

Igra sa vremenom ili rat, američki ambasador pri UN Suzan Rajs: Međunarodna zajednica mora da ima na raspolaganju sva oruđa, uključujući upotrebu avijacije, kopnene vojske i mornarice

Izvor: Tanjug

Predlog rezolucije o Libiji, koju su Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak podneli Britanija i Francuska, kao i Liban, u ime Arapske lige, posle osam sati diskusije iza zatvorenih vrata, upućen je noćas na razmatranje u prestonice država članica tog tela svetske organizacije.

U predlogu rezolucije predlaže se da Savet bezbednosti UN odobri zabranu letenja u vazdušnom prostoru Libije da bi se pomoglo zaštiti civila, a članice UN se ovlašćuju da preduzmu sve neophodne mere da bi se obezedilo poštovanje te odluke.

U tekstu se predlaže jačanje postojećih sankcija prema libijskom režimu, pre svega strožije sprovođenje embarga na oružje, i proširenje liste pojedinica, organizacija i kompanija kojima se zamrzavaju sredstva i zabranjuju putovanja.

Američki ambasador Suzan Rajs je posle sastanka izjavila da su SAD zainteresovane za široki krug mera kojima bi se efikasno zaštitili civili od režima Moamera Gadafija.

To uključuje raspravu o zoni neletenja, ali stav SAD je da ona ima ograničenja, rekla je ona i dodala da se radi naporno da bi se o rezoluciji glasalo danas.

Suzan Rajs je istakla da SAD ne žele da deluju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i da insistiraju na širokom međunarodnom učešću, posebno arapskih država.

Prema diplomatskim izvorima, Rajsova je na sastanku rekla da SAD žele da predlože amandman na rezoluciju, pošto misle da, sa Gadafijevom vojskom koja maršira ka Bangaziiju, zona zabrane letenja neće biti dovoljna da zaštiti civile.

Prema istim izvorima, ona je ocenila da to znači da međunarodna zajednica mora da ima na raspolaganju sva oruđa, uključujući upotrebu avijacije, kopnene vojske i mornarice, da bi se zaustavili napadi Gadafijevih trupa.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom