Vesti

I Urugvaj priznao nezavisnost palestinske države

Izvor: RTS

Posle mnogih južnoameričkih država, i Urugvaj priznao nezavisnu palestinsku državu. Odluka o priznanju pokazuje čvrstu posvećenost Urugvaja bliskoistočnom mirovnom procesu, saopštilo ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Pridruživši se nizu južnoameričkih država koje su to učinile pre nekoliko meseci i Urugvaj je saopštio da priznaje nezavisnost palestinske države.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Urugvaja se, međutim, ne navodi direktno da li ta zemlja priznaje granice Palestine pre rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu i Pojas Gaze, preneli su izraelski mediji izveštaje svetskih agencija.

Brazil, Argentina, Ekvador, Bolivija i Paragvaj su priznale Palestinu duž granica koje su postojale pre tog rata, dok Čile i Peru nisu to posobno naveli. Ministarstvo Urugvaja je istaklo da odluka o priznanju pokazuje čvrstu posvećenost te države bliskoistočnom mirovnom procesu.

“Imamo želju koju deli većina međunarodne zajednice da u bliskoj budućnosti palestinski i izraelski narod mogu da koegzistiraju u miru”, navedeno je u saopštenju.

Palestinske vlasti se nadaju da će i druge zemlje podržati njihovo polaganje prava na nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Izrael namerava da zadrži velike blokove jevrejskih naselja koje je izgradio na Zapadnoj obali na osnovu svakog mirovnog sporazuma sa Palestincima. Ta zemlja takođe osporava palestinske aspiracije nad istočnim Jerusalimom.

SAD su priznanje palestinske države označile prevremenim, a Izrael je ocenio da je to štetno mešanje zemalja koje nikada nisu bile deo mirovnog procesa.

Izraelski mediji preneli su u međuvremenu izjavu šefa francuske diplomatije Alana Žipea koji je rekao da je priznanje palestinske države od strane Evropske unije “mogućnost koju bi trebalo imati na umu”.

“Nema svrhe da sami priznamo palestinsku državu, to mora biti urađeno zajedno”, rekao je Žipe, kako je prenela agencija AFP.

Reagujući na zastoj u mirovnim pregovorima više zemalja EU je počelo da unapređuje diplomatski status palestinskih predstavnika u svojim prestonicama.

U poslednjih nekoliko meseci to su učinile Francuska, Španija, Portugalija, Irska, Velika Britanija, Danska i SAD.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom