Vesti

Obama i Kameron šalju poruke da Gadafi mora da ode sa vlasti “što pre”

Izvor: Blic

Libijski lider Moamer el Gadafi mora da ode sa vlasti “što je moguće pre”, složili su se juče Barak Obama, predsednik SAD, i Dejvid Kameron, britanski premijer. Oni zajedno sa saveznicima iz NATO razmatraju moguće odgovore na nasilje u Libiji, kaže se u saopštenju koje je objavila Bela kuća.

Uporedo sa spekulacijama o vojnoj intervenciji, agencije su juče kao hitnu vest javile da je lični avion pukovnika Gadafija poleteo iz Tripolija i uputio se najpre ka Grčkoj, a zatim ka Egiptu.

U avionu je bio Gadafijev izaslanik, general-major Abdul-Rahman bin Alij el Sajid, šef logističke uprave, kojem je povereno da preda ličnu poruku libijskog vođe Muhamedu Huseinu Tantaviju, šefu Visokog vojnog saveta Egipta. Libijski lider je takođe poslao dva aviona sa izaslanicima za Brisel na pregovore sa čelnicima EU i NATO, koji će biti održani danas i sutra.

Inače, Obama i Kameron su se dogovorili i da ubrzano nastave planiranje “celokupnog spektra eventualnog reagovanja”, a to podrazumeva humanitarnu pomoć, uvođenje embarga na oružje i nametanje zone zabrane letenja. “Zajednički cilj mora da bude hitno okončanje brutalnosti i nasilja, što brži odlazak Gadafija sa vlasti i tranzicija koja zadovoljava želje libijskog naroda za slobodom i formiranjem vlade koja će zastupati njihove interese”, dodaje se u saopštenju.

Izjave dvojice lidera su objavljene u trenutku kada mediji izveštavaju da su snage pukovnika Gadafija “sravnile sa zemljom” Zaviju, grad pod kontrolom pobunjenika, koji se nalazi svega 50 kilometara zapadno od Tripolija. Gadafijevi avioni, tenkovi i artiljerija tukli su grad trinaest i po sati. Izveštaji o situaciji na terenu su protivrečni zbog toga što su presečene sve telefonske veze, ne radi internet i nema struje.

Bombe su padale po stambenim četvrtima, džamijama i državnim institucijama, dok su se ulice punile leševima. Jedan stanovnik Zavije je rekao da je video 50 tenkova i prepune kamione s Gadafijevim vojnicima. Glavna bolnica je pretrpana ranjenicima i poginulima. “Mnogo je mrtvih i ne stižemo da ih sahranimo. Zavija je pusta, a ovde je nekada živelo 290.000 stanovnika.

Nema nikoga na ulicama, nema životinja na tlu, niti ptica na nebu, a sa krovova vrebaju snajperi”, izjavio je za Rojters pobunjenik po imenu Ibrahim. Rojters takođe javlja da je zatvorena i rafinerija. S druge strane, državna televizija je saopštila da je Zavija “oslobođena”. “Bezbednost je oko 95 odsto. Nekih pacova još ima po sokacima i stanovima, ali ih mi hvatamo, grupu po grupu”, rekao je kapetan libijske vojske.

Dok Zapad razmatra mere protiv Gadafijevog režima, libijski vođa je u intervjuu turskoj televiziji TRT poručio da će se njegov narod latiti oružja ako se to desi. Potom se juče ujutru pojavio i na državnoj televiziji i održao govor u kome je istakao da evropske vlade i Al Kaida pokušavaju da podele zemlju. Izveštači javljaju da je Gadafi delovao vrlo borbeno i sigurno i da nije pokazivao spremnost na kompromis.

Zvaničnik privremenog Nacionalnog saveta apelovao je na EU da prizna pobunjenike kao legitimne predstavnike libijskog naroda, međutim Ketrin Ešton, visoka predstavnica za spoljnu politiku, odbila je juče predlog Evropskog parlamenta da podrži priznavanje PNS. Tu odluku treba da donese Savet šefova država i vlada na sastanku u petak u Briselu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom