Vesti

USA razmatra vojne opcije u Libiji

Izvor: Tanjug

Američki vojni planeri pripremaju razne kopnene, pomorske i vazdušne vojne opcije u Libiji za slučaj da Vašington i njegovi saveznici odluče da tamo intervenišu, izvestio je „Njujork tajms”.

Izveštaj je usledio nakon što su snage Moamera Gadafija odbile pobunjenike kod rodnog mesta libijskog vođe i povratile jedan ključni grad.

Nesaopšten broj „povređenih i umirućih” u zapadnom gradu Misrati nagnao je Ujedinjene nacije da zatraže da se omogući hitan prilaz civilnoj populaciji koju su granatirali tenkovi trupa lojalnih Gadafiju.

Citirajući neimenove zvaničnike administracije, „Njujork tajms” navodi da bi samo jednostavno ometanje signala od strane aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru moglo da poremeti komunikacije libijske vlade sa vojnim jedinicama, preneo je AFP.

Zvaničnici su rekli da su pripreme za takvu operaciju u toku, piše list.

Poslednja američka vojna grupa koja je prišla na udarnu daljinu od Tripolija je 26. ekspediciona jedinica marinaca na dva amfibijska desantna broda, Kirserdž i Pons, piše list.

Jedinica poseduje kompletne vazdušne, pomorske i kopnene trupe koje mogu brzo prebaciti snage preko nekoliko stotina kilometara, ili sa brodova u Mediteranu ili sa male plaže na kopnu, navodi Tajms.

Prema izveštaju, druga taktika bi bila bacanje iz vazduha oružja i opreme libijskim pobunjenicima. Druge opcije sadrže ubacivanje specijalnih operativnih timova za pomoć pobunjenicima, kao što je rađeno u Avganistanu da bi se zbacili talibani, piše list.

Ti timovi su specijalno obučeni da preobrate slabe grupe pobunjenika, praktično preko noći, u mnogo efikasnije borce, sa malom dozom potrebnog znanja, opreme i vođstva, piše „Njujork tajms”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom