Vesti

Profesor na Akademiji dr Darko Tanasković u Utisku nedelje: Delovanje muftije Zukorlića je kontraproduktivno iako su vlasti u Srbiji učinile brojne greške kada je u pitanju bošnjačko pitanje

Izvor: Youtube, B92

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je, gostujući u “Utisku nedelje”, da je on meta režima i režimskih medija u Srbiji. On je naveo da ima mnogo onih koji žele da ga “satanizuju” kako bi mu se u nekom trenutku mogao zadati završni udarac u političkom ili drugom smislu.

On je istakao da se hajka protiv njega kreira preko “beogradskih medija” koji dižu tenziju i prenose strah od, kako je istakao, muftije.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je, gostujući na TV B92, da on ne koristi zapaljivu retoriku i da je njegova izjava da je u Srbiji moguć egipatski scenario izvučena iz konteksta.

Kako je rekao, režimski mediji, po direktivi vlasti, žele da ga diskredituju jer skreće pažnju na problem Bošnjaka u Srbiji.

“Dakle, ja sam nastavio i govorio onako analatički prilično, o evropskom modelu i afričkom modelu i kazao da po evropskom modelu se promene vrše civilizovano, na izborima u jednoj uobičajenoj, demokratskoj zakonitoj proceduri. Kada ne funkcioniše evropski model, onda na scenu stupa afrički model, u ovom slučaju implicirajući severnoafrički model. Tada, kada ljudi ne mogu rešiti svoje probleme po zakonu, kada nemaju zaštitu institucija, kao što mi na primer nemamo u slučaju Bošnjačkog nacionalnog saveta, izbora i tako dalje, i onda sam ja završio to svoje kazivanje o fenomenu afričkog i evropskog modela i rekao: ’Ja preferiram evropski model’”, kazao je Zukorlić.

On kaže da želi dijalog s legitimnim predstavnicima vlasti u Srbiji na rešavanju problema Bošnjaka u Sandžaku.

httpv://www.youtube.com/watch?v=T2pDdfj4V0Q

Profesor Darko Tanasković smatra da je delovanje muftije Zukorlića kontraproduktivno iako se slaže da su vlasti u Srbiji učinile brojne greške kada je u pitanju bošnjačko pitanje.

“Delovanje muftije Zukorlića na političkom planu, koji on teško odvaja od verskog, je štetno iz dva razloga. Prvo, zato što antagonizuje same Bošnjake međusobno i što antagonizuje Bošnjake prema srpskom narodu uopšte. To je nešto što ne može biti korisno, čak i da postoje veoma ozbiljni problemi koje u Sandžaku, odnosno u Raškoj oblasti, treba rešiti. Zato mislim da je on odabrao pogrešan put i da taj put, pogotovo danas, s obzirom na sve okolnosti kod nas i u svetu, nije onaj koji može doneti sreću Bošnjacima, niti može državi Srbiji objasniti kako treba da se ponaša prema svojim građanima”, smatra on.

Govoreći o Aidi Ćorović, predsednici nevladine organizacije Urban in, iz Novog Pazara, kojoj je odnedavno dodeljena policijska zaštita zbog pretnji Islamske zajednice na čijem je čelu, Zukorlić je rekao da njoj nije zaprećeno “nijednom rečju”. Muftija je okarakterisao Ćorovićevu kao “marginalnu ličnost” koju su proizveli mediji.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom