Vesti

Član spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, italijanski poslanik Pino Arlaki: Kosovo je mafijaška država

Izvor: BBC

Član spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, italijanski poslanik Pino Arlaki, najavio je u razgovoru za BBC da se nada da će zajedno sa svojim istomišljenicima uspeti da dobije podršku za imenovanje izvestioca EP za Kosovo.

On bi se bavio pitanjem, kako je rekao Arlaki, “šta je Euleks radio svih ovih godina na Kosovu”.

Arlaki je inače po struci profesor sociologije, veoma poznat u Italiji kao stručnjak za mafiju. Od 1997. do 2002. godine bio je izvršni direktor biroa UN za borbu protiv droge i za prevenciju kriminala.

Arlaki se zalaže da posle Martijevog izveštaja, usvojenog u PS Saveta Evrope krajem januara, spoljnopolitički odbor EP sada imenuje specijalnog izvestioca koji bi istražio rad Euleksa – pravosudno-policijske misije na Kosovu.

Za razliku od Parlamentarne skupštine SE, koja okuplja 47 država, Evropski parlament okuplja samo poslanike iz 27 članice EU.

Kako BBC saznaje iz nezvaničnih kontakata sa poslanicima, u EP još uvek postoji prećutni otpor da se počne sa otvaranjem pitanja organizovanog kriminala i navodne trgovine organima na Kosovu.

Uoči zatvorenog sastanka spoljnopolitičkog odbora EP sa švajcarskim senatorom Dikom Martijem, planiranim za mart, Pino Arlaki je optimista i veruje da će EP uskoro izaći iz faze ćutanja o Martijevom izveštaju.

“Verujem da će biti rasprave. Mi već imamo redovni izveštaj o Kosovu i u njemu se govori o različitim pitanjima. Ukoliko postoji široka saglasnost možda bismo mogli da dobijemo i jedan specijalni izveštaj na istu temu na koju je izveštavao Marti. Možda ću, zajedno sa drugim kolegama, pridobiti većinu da se ozbiljnije istraži to pitanje. Mi bismo takođe mogli da imamo jednu drugu temu za izveštaj – a to je Euleks – policijsko-pravosudna misija EU na Kosovu, i činjenica da ni posle tri godine njihov rad nije dao rezultate. Dakle, ako posle tri godine ništa nije uradjeno, to znači da nešto nije u redu, i da mi treba da promenimo dve stvari : prvo – našu politiku na Kosovu, i drugo – način na koji je organizovan Euleks. Čitao sam Martijev izveštaj, koji je izvanredan i sadrži broje informacije i detalje. On bi morao da dobije snažnu podršku i ja sam iznenađen da je nije dobio od Euleksa”, kaže Pino Arlaki.

“Šta je Euleks radio tri godine?”

Zamoljen da prokomentariše nezvanične izjave nekih poslanika da “Marti treba da dâ dokaze”, iako on nije ni istražni sudija ni tužilac, Arlaki je rekao:

“Stvar je u tome što nema pravosudne evidencije. Upravo zato govorim o Euleksu koji, koliko znam ima deset tužilaca. Šta su oni radili ove tri godine? Na njima je odgovornost za rad lokalnog pravosudja, koje treba da kaže konačnu reč. Šta god da kažemo o Kosovu – ne postoje pravosudne evidencije koje to podupiru. Možemo da kažemo da postoji organizovani kriminal, jake veze izmedju političara sa svim tim, ali mi nemamo pravosudne evidencije o tome. Prvi cilj kako optuženih, tako i demokratije je da se sprovede pravosudna istraga. Martijevi zaključci ne mogu da budu uzeti kao definitivni. Paradokasalno, bez pravosudne istrage – nastavićemo po starom – a to je nedopustivo”.

Povodom izveštaja Žan Šarl Gardeta, izvestioca Saveta Evrope o zaštiti svedoka na Balkanu, koji kaže da Euleks “nije sposoban da zaštiti svedoke” i da Euleksovi ljudi “ukoliko rade svoj posao po pitanju krupnih predmeta izlažu opasnosti sebe i svoje porodice”, Arlaki podseća na iskustvo Italije u borbi protiv mafije.

“Treba da budu spremni na rizike”

“Žao mi je, ali kada se borite protiv organizovanog kriminala – u opasnosti ste. Oni treba da budu pripremljeni na to – nema ozbiljne istrage bez rizika. To je tema za sebe: istražioci moraju da budu zaštićeni, program za zaštitu svedoka mora da postoji. Bez toga biće veoma teško da se bilo šta uradi. U Italiji smo savladali mafiju samo kada smo uspostavili efikasan program zaštite svedoka. Program je obuhvatao pet hiljada ljudi, i naravno – to sve košta. Ali nijedan od njih nije bio ubijen. Mislim da Euleks treba da sprovede istragu jer je to njegov posao. Ako nije u stanju da zaštiti svedoke – to je propast.”

Arlaki na kraju kaže da je jasno da su svi znali za veze kosovskih lidera i OVK sa organizovanim kriminalom i ponavlja ono što je nedavno već izjavio: da je Kosovo “mafijaška država”:

“Kada sam radio u UN 1999. godine kao izvršni direktor kancelarije za borbu protiv droge, dao sam nalog da se napravi istraživanje o situaciji na Kosovu. Taj interni izveštaj sam krajem iste godine poslao Generalnom sekretaru Kofiju Ananu. Slika koju je taj izveštaj davao bila je tačno ono što vidite danas – iste strukture, isti ljudi, ista sramotna situacija. Sramotno je bilo kako se Evropa i kako su se SAD suočavale sa tim problemom. Hteli su političke rezultate, i u izvesnom smislu hteli su da tamo izbije rat. To je bilo učinjeno tako što su okretali glavu od kriminalnih aktivnosti OVK. Bio sam posle na Kosovu, tokom nekoliko meseci 2004. godine, i imao sam pristup nekim fajlovima NATO-a. Slika je bila faktički ista”, rekao je Pino Arlaki na kraju razgovora za BBC.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom