Vesti

Putin dolazi na dan početka bombardovanja da zatraži da Srbije ne uđe u NATO

Izvor: Blic

Glavni posao koji ruski premijer Vladimir Putin treba da obavi prilikom posete našoj zemlji, najavljene za 23. mart, jeste da zatraži od Srbije da ne uđe u NATO. c – kaže za “Blic” prof. dr Radoslav Stojanović, bivši diplomata.

U tom smislu se tumači i simbolika datuma Putinove posete, dan uoči 12-godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije. Osim toga, zahtev Putina bio bi i logičan nastavak tema otvorenih tokom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji 2009. godine, kada je državnom vrhu Srbije izložen koncept nove bezbednosne arhitekture koji je trebalo da predstavlja neku vrstu reforme OEBS-a i odgovor širenju NATO-a u neposrednoj blizini Rusije.

Putinova poseta dešava se u trentku jedne od ozbiljnih političkih kriza u poslednjem periodu, pa su mnogi analitičari ocenili da iza posete stoji plan Rusije da, u trenutku kada je odlučnost političke elite i poverenje građana u evropsku budućnost poljuljano, proširi i produbi svoj uticaj na ovim prostorima.

Ovo je ujedno i prva Putinova poseta Srbiji posle 2001. godine, a budući da su u tom periodu odnosi naše dve zemlje uznapredovali u mnogim oblastima, očekuje se da će se ova prilika iskoristiti za dogovor niza konkretnih saradnji između Srbije i Rusije. Slično misli i Konstantin Nikifrov, direktor Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka.

– Ova poseta će, pre svega, biti usmerena na ekonomsku saradnju i za očekivati je da se potpiše niz sporazuma u energetskom, trgovinskom, kulturnom sektoru, kao i u drugim sektorima. Nema sumnje da će biti reči o Južnom toku – kaže Nikiforov, koji ovu posetu vidi i kao priliku da se svetu pošalje poruka o dobrim odnosima Srbije i Rusije, potvrdi stav Rusije o Kosovu i podrži istraga o trgovini organima.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom