Vesti

Svetska banka: Rusija pretekla Nemačku i postala peta ekonomija sveta

Izvor: NSPM

Rusija je prestigla Nemačku i postala peta zemlja u svetu po paritetu kupovne moći, pokazuje poslednja rang lista zemalja Svetske bannke, koja meri ekonomije 214 zemalja sveta na osnovu bruto domaćeg proizvoda.

Ruska ekonomija, zasnovana na energentima i izvozu sada se nalazi na petom mestu svetskih ekonomija sa godišnjom proizdovdnjom od 3,4 biliona dolara. O tome koliki je napredak Rusija ostvarila poslednjih godina govori i podatak da se 2005. godine Rusija nalazila na osmom mestu, a da je u međuvremenu pretekla Veliku Britaniju i Francusku.

Izveštaj je objavljen prošle nedelje u redovnom godišnjem rangiranju zemalja po BDP, koji vrši Svetska banka. Rusija je ostvarila napredak i kada je reč o bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika, i sada spada u zemlje sa visokim prihodima, sa prosečnim godišnjim primanjem od 12.616 dolara.

Najveća svetska ekonomija i dalje su SAD sa godišnjim prihodom od 15,7 biliona dolara, a prati ih Kina sa 12, 5 bilona. Na trećem mestu nalazi se Indija sa 4,8 biliona i Japan sa 4,5 biliona dolara.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev se javno pohvalio napretkom Rusije na rang-listi Svetske banke, kao i predsednik Vladimir Putin, koji je upozorio da zemlja i dalje mora da bude finansijski oprezna.

„Svetska banka je zaključila da smo peta najjača ekonomska sila na svetu, ispred Savezne republike Nemačke. Međutim, i dalje ima puno oblasti na koje posebno moramo da obratimo pažnju“, izjavio je Putin na društveno-ekonomskom forumu u Sahalinu, dalekoistočnom ostrvu severno od Japana, bogatom energentima. Rosnjeft je u ovoj oblasti nedavno završio projekat postavljanja naftne platforme „Orlan“, koja treba da izvlači naftu iz Ohotskog mora.

(RT-NSPM)

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom