Vesti

Obama ponovo Tursku gura u sirijski sukob: Mora se povećati podrška za opoziciju

Izvor: Advance

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan i američki predsednik Barack Obama juče su telefonski razgovarali o aktuelnoj situaciji u Siriji. Bela Kuća potvrdila je kako je u razgovoru naglašeno da se mora povećati podrška za “političku i vojnu opoziciju” u Siriji.

Razgovor dolazi dan nakon što je američki državni sekretar gostovao na još jednom sastanku “Prijatelja Sirije”, koji je ove nedelje održan u Dohi, te je pritom naglasio kako pobunjenici moraju dobiti dodatnu podršku kako bi mogli “situaciju na terenu dovesti u ravnotežu”.

“SAD i druge zemlje ovde, na razne načine i prema vlastitom pristupu, povećaće nivo asistencije političkoj i vojnoj opoziciji u Siriji”, rekao je Kerry.

Na sastanku “Prijatelji Sirije” u Dohi učestvovale su: Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Saudijska Arabija, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Jordan i Turska.

Kerry je rekao kako su sve države, osim dve, spremne povećati vojnu podršku za militante u Siriji. Nije rekao o kojim se državama radi, ali je za pretpostaviti kako se naoružavanju militanata protive Italija i Nemačka koje su i ranije istakle takav stav.

U isto vreme militanti u Siriji ove nedelje su se pohvalili kako su od “bratskih zemalja” primili isporuku teškog naoružanju, uključujući anti-tenkovsko i protiv-vazdušno oružje. Američki mediji ističu kako su CIA operativci u Jordanu i Turskoj počeli obučavati militante za uportrebu ovog oružja.

Za vreme razgovora između Erdogana i Obame navodno je bilo reči i o aktelnim anti-vladinim protestima u Turskoj. Bela Kuća ističe kako su “državnici razgovarali o važnosti nenasilja i prava na slobodu izražavanja, okupljanja i novinarstva”. U isto vreme dvojica aktivno podržavaju ilegalne militantne grupe u Siriji, dok se u Turskoj provode noćne racije u kojima se privode aktivisti i prosvjednici, a što se tiče “slobode novinarstva”, podatak kako je Turska država s najvećim brojem zatvorenih novinara na svijetu sve govori.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom