Vesti

Rusija: Snouden nije počinio bilo kakvu nezakonitu radnju na teritoriji Ruske Federacije

Izvor: Vesti.rs

Kako piše BBC, Snouden će prvo odleteti na Kubu, zatim u Venecuelu, da bi tek potom otišao u Ekvador u pokušaju da izbegne hapšenje i izručenje vlastima SAD.

Snouden se prijavio za današnji let u Havanu, u dva sata i pet minuta popodne, prenela je agencija AP.

Aeroflot je saopštio da se Snouden prijavio na let u nedelju koristeći američki pasoš, koji su Amerikanci poništili kao deo napora da SAD dođu do Snoudena i optuži ga za otkrivanje vladinih tajnih infromacija.

To je Snoudenov još jedan korak ka izbegavanju američkog pravosudnog sistema i uzimanja azila u Ekvadoru.

Tokom noći nisu se mogle dobiti informacije gde se Snouden tačno nalazi i da li je i dalje u tranzitnoj zoni aerodroma „Šeremetijevo“, a spekulisalo se da je imao sastanak sa ambasadorom Ekvadora.

„Mogućnost davanja azila Snoudenu se trenutno analizira“, rekao je Rikardno Patino, šef diplomatije Ekvadora, zemlje koja je već odobrila azil Džulijanu Asanžu.

Tokom jutra je Vašington saopštio da „očekuje da Rusija razmotri sve opcije kako bi isporučila Snoudena“.

Odgovor je ubrzo stigao i zvanična Moskva je saopštila daRusija nema osnova da uhapsi Snoudena.

„Snouden se ne nalazi na međunarodnoj poternici, koja bi mogla da bude osnov za njegovo uhapšenje. Niti je počinio bilo kakvu nezakonitu radnju na teritoriji Ruske Federacije“, rekao je ruski zvaničnik.

SAD su u međuvremenu zatražile od „svih zemalja zapadne hemisfere“ da ne puste Snoudena na svoju teritoriju, a proglasile su i njegov pasoš nevažećim.

„Poručujemo svim zemljama da je Snouden tražen zbog krivičnih dela i zbog toga mu ne bi trebalo dozvoliti međunarodno putovanje, izuzev neophodnog za njegov povratak u SAD“, saopštio je Stejt dipartment.

Američke vlasti su ujedno saopštile i da su „veoma razočarane“ što Snouden nije uhapšen u Hongkongu, gde je boravio od trenutka kada je otkrio brojne obaveštajne tajne SAD.

„Ne slažemo se sa njihovim razlozima. Smatramo da su njihove odluke zabrinjavajuće“, naveo je zvaničnik američkog ministarstva pravde.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom