Vesti

Washington post: Trećina ratnog vazduhoplovstva SAD prizemljena zbog krize

Izvor: Tanjug

Američko ratno vojno vazduhoplovstvo moralo je da prizemlji jednu trećinu od svojih 13 borbenih letačkih eskadrila, zbog obaveznog kresanja budžeta u visini od 600 miliona dolara, koje je stupilo na snagu nakon uvođenja takozvanog “sekvestra” pre dva meseca.

“Vašington post” piše da se eskadarila letelica F-15E nedavno vratila sa šestomesečne misije na Bliskom istoku i da su svi avioni prošli test spremnosti.

Međutim, od tada, avioni se nalaze prizemljeni a piloti ne mogu da ispune norme naleta, zbog nedostatka novčanih sredstava.

“Imam nultu spremnost i nultu borbenu gotovost u ovom trenutku”, kaže pukovnik DŽim Hauard, koji je vođa eskadrile koja se nalazi u bazi Sejmor DŽonson u Severnoj Karolini, i dodaje da je “veoma frustriran zbog toga”.

Prestonički dnevnik navodi da je slična situacija i u drugim vazduhoplovnim bazama i da je 13 eskadrila prizemljeno, što je blizu trećine ukupnog broja svih aktivnih borbenih letelica.

Prema rečima, neimenovanog visokog zvaničnika ratnog vazduhoplovstva, čije ime nije navedeno, i dalje postoji dovoljna borbena snaga da se odgovori izazovima u Avganistanu i u eventualnoj krizi na korejskom poluostrvu, ali je pitanje da li postoji gotovost za bilo šta više od toga.

Prema njegovim rečima, “stepenovana spremnost” koja je uvedena za aktivne vazduhopovne jedinice, predstavlja rizik da možda ne bude dovoljno spremnih jedinica za trenutni odgovor u slučaju krize.

“Finansiramo ono što nam je neophodno za poznate krize, a preuzimamo rizik za nepoznato”, rekao je pre neki dan načelnik ratnog vazduhoplovstva SAD general Mark Velš.

Prizemljenjem letelica, ove godine će biti ušteđeno 50 miliona dolara.

“Sekvestar” kojim su budžetski korisnici od 1. marta do kraja septembra ostali uskraćeni za 85 milijardi dolara, pogodio je niz institucija, od vladinog sektora preko prehrambene industrije do Pentagona.

Američki predsednik Barak Obama i republikanci nisu uspeli da se dogovore oko popunjavanja budžetskog deficita, pa je “sekvestar” stupio na snagu.

Obama se zalagao za povećanje poreza bogatima, dok su republikanci predlagali smanjenje davanja za niz budžetskih korisnika, čime bi se smanjio deficit.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom