Vesti

MMF se meša u unutrašnju politiku Grčke, Jorgos Petalotis: Tražili smo da nam pomognu, ali nismo ni od koga tražili da se meša u naše unutrašnje stvari

Izvor: Politika

Portparol vlade Grčke je danas žestoko kritikovao inspektore Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji nadgledaju sprovođenje reformi privrede te zemlje u okviru sporazuma EU i MMF o zajmu za njeno spasavanje.

Portparol Jorgos Petalotis je u saopštenju izdatom rano jutros optužio inspektore za mešanje u unutrašnje poslove Grčke i ukazao da je njihovo ponašanje na konferenciji za novinare u petak bilo neprihvatljivo, prenele su svetske novinske agencije.

„Tražili smo da nam pomognu i mi u potpunosti ispunjavamo naše obaveze, ali nismo ni od koga tražili da se meša u naše unutrašnje stvari”, rekao je Petalotis.

Predstavnici MMF, Evropske komisije (EK) i Evropske centralne banke (ECB) su ukazali da Grčka mora da do 2015. privatizuje 50 milijardi evra (68 milijardi dolara) vredne državne imovine i ubrza strukturalne reforme u nekoliko sledećih meseci kako bi spasla svoje oslabljene finansije od potonuća i zadržala svoj krhki oporavak.

Šef misije MMF u Grčkoj Pol Tomsen na zajedničkoj konferenciji za novinare na kraju redovne kvartalne posete radi inspekcije grčkih reformi, je istakao da se program nalazi na „ključnoj tački”, dok je predstavnik EK Servas Derose izjavio da će „od presudne važnosti biti napredak u narednih nekoliko nedelja i meseci”.

„Dobro je poznato da postoji ogroman potencijal za privatizaciju. Sveobuhvatan plan do 2015. biće sproveden sa ciljem pribavljanja 50 milijardi evra u periodu od 2011. do 2015.„, rekao je Derose.

Od te sume, koja će biti upotrebljena za smanjenje duga, 15 milijardi evra treba da bude prikupljeno u sledeće dve godine, ukazao je zvaničnik EU.

Vlada Grčke je prvobitno bila planirala da privatizuje državnu imovinu u vrednosti od sedam milijardi evra tokom trogodišnjeg perioda.

U novembru 2010. je vlada socijalističkog premijera Jorgosa Papandreua, objavila listu za prodaju, uključujući četiri aviona „erbas A340” i udele u jednom od vodećih grčkih kazina, kao i u javnim kompanijama u sektorima odbrane, železnice i rudarstva.

„Potrebno je to da učinimo, ali za to takođe postoje granice”, ukazao je danas Petalotis.

„Nećemo se ni sa kim cenkati sa našim dostojanstvom. Primamo naredbe samo od grčkih ljudi”, rekao je portparol i dodao da državno zemljište neće biti prodavano.

Vlada je već izazvala talas socijalnih protesta zbog prošlogodišnjeg smanjenja plata i povećanja poreza bez presedana radi smanjenja javnog deficita za šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je ogromna korekcija po svim standardima.

Vladin cilj je da do 2014. svede deficit na ispod tri odsto BDP, što je nivo koji zahtevaju propisi EU.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom