Vesti

Prof. dr Željko Simić dobitnik Godišnje nagrade “Prosvete” za najbolje teorijsko delo u 2012. godini

Izvor: Prosveta

Saopštenje Žirija za dodelu nagrade „Prosveta“ za najbolje delo iz oblasti teorije književnosti, umetnosti, estetike i filozofije objavljeno 2012. godine

Žiri za dodelu nagrade “Prosveta”, iz oblasti teorije književnosti, umetnosti, estetike i filozofije – u sastavu prof. dr Smilja Avramov (predsednik), akademik prof. dr Dragan Nedeljković i prof. dr Darko Tanasković – doneo je jednoglasnu odluku da se Godišnja nagrada “Prosvete” za najbolje teorijsko delo u 2012. godini dodeli prof. dr Željku Simiću za knjige “Manifest Žižek – portret post-postmoderne” i “Uliks i post-postmoderna – filozofija egzistencije nestajućeg subjekta”.

Željko Simić u ovim knjigama, na gotovo 1.000 strana, kompetentno i sveobuhvatno analizira duhovnu situaciju našeg vremena i nudi, autoritativno ulazeći u dijalog sa najuticajnijim misliocima od antičkog doba, sve do današnjeg vremena, takvo humanističko tumačenje koje predstavlja preciznu antropološku, filozofsku, pravno-politikološku, kulturološku i psihološku dijagnozu postmoderne epohe, njenih dometa i ograničenja.

Nagrađene knjige Željka Simića komplementarne su i ubedljivo svedoče o jednom celovitom i samosvojnom pogledu na svet, u kojem autor, suverenošću istinskog erudite, na obilju primera iz filozofije, književnosti, filmske i likovne umetnosti, kao i međunarodno-pravne i političke prakse, upozorava na ugroženost univerzalnih ljudskih vrednosti pred naletom sužene tehnološko-tehnicističke racionalnosti i beskrupulozne medijske manipulacije.

Knjige Željka Simića predstavljaju podsticaj teorijskoj misli da još sistematičnije i produbljenije ispita izazove nove epistemske ere, ali i svojevrsno svedočanstvo o intelektualnom stavu koji obnavlja ideju o neraskidivoj vezi etike i spekulacije, života i logosnog mišljenja.

Akademik prof. dr Dragan Nedeljković usled nemogućnosti da prisustvuje uručenju nagrada „Prosveta“, zamolio je da se pročitaju sledeće njegove reči prilikom dodele nagrade:

– Objavljujući vrlo značajna dela, „Prosveta“ se potvrđuje kao izdavač trajnih vrednosti. Svaka od ovih knjiga, čiji su autori Željko Simić, Radmila Milentijević, Mirko Zurovac, Zoran Avramović, Časlav Ocić -zaslužuju nagradu. Žiri je izdvojio dela Željka Simića, koji nastavlja svoju izuzetno plodnu stvaralačku delatnost, dela koja obogaćuju naša saznanja i uključuju se u veliku debatu evropskih umova, među kojima misao Željka Simića, svagda kritična, oštroumna i raskošna dejstvuje kao ravnopravan, a često i nadmoćan neimar savremenih pogleda na svet.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom