Vesti

Putin: Očekujemo da najveće svetske korporacije budu partneri ruskim kompanijama u osvajanju podmorskih nalazišta Arktika

Izvor: Tanjug

Premijer Rusije Vladimir Putin obećao je danas da će novi uslovi za realizaciju energetskih projekata na Arktiku omogućiti da se privuče oko 500 milijardi dolara direktnih investicija u sektor nafte i prirodnog gasa u periodu od 30 godina kako bi se iskoristio puni energetski potencijal zemlje uz pomoć stranog iskustva i stručnosti.

Putin je izneo novi i za biznis uglavnom povoljni energetski program čije će sprovođenje biti od ključnog značaja za uspeh njegovog trećeg mandata na funkciji predsednika Rusije.

“Takve ozbiljne investicije treba da doprinesu modernizaciji domaćeg energetskog sektora i ekonomije u celini, da pruže podstrek razvoju naših regiona, uključujući Sibir, daleki istok, ruski sever”, rekao je Putin.

On je podsetio da je, po proceni stručnjaka, uključujući inostrane, u Rusiji koncentrisana četvrtina potencijalnih svetskih rezervi nafte i gasa, od kojih se više od 70 odsto nalazi na morskom dnu.

Putin je ta podmorska nalazišta, pre svega na Arktiku, nazvao “strateškom rezervom za 21. vek”, čijem korišćenju treba “pristupiti odgovorno, brižljivo, uz poštovanje najviših ekoloških standarda”, prenela je agencija RIA Novosti.

“Naš zadatak u dugoročnoj perspektivi je da osiguramo liderstvo Rusije na svetskim energetskim tržištima, da garantujemo rastuće potrebe nacionalne ekonomije u nafti i gasu i da učvrstimo naše pozicije na svetskom tržištu”, rekao je Putin.

On je podsetio da je u toku realizacija projekata u regionu Sahalina, da se sprovode geološka istraživanja u vodama Crnog, Karskog i Barencovog mora i da je takođe otpočeo rad Arktički centar koji treba da osigura naučnoistraživačku podršku ruskim projektima.

Osvajanje podmorskih nalazišta omogućiće otvaranje do 400.000 novih radnih mesta, rekao je Putin i dodao da početak realizacije tih projekata znači i početak formiranja “nove visokotehološke grane svetske klase i svetskih razmera” u Rusiji.

Vlada Rusije kontroliše ogromne pojase nalazišta na Arktiku, čiji razvoj zahteva stručnost i tehnologiju koje trenutno nedostaju državnim naftnim i gasnim kompanijama, kao što su “Rosnjeft” i “Gasprom”.

“Rosnjeft” je prošle godine potpisao sporazum o razvoju tri naftna polja u Karskom moru sa američkim džinom “EksonMobil” koji od tada lobira za smanjenje izvoznih carina koje bi opravdalo ogromne troškove za razvoj tih polja.

Putin je obećao da će ukinuti plaćanje svih izvoznih carina na naftu i gas sa novih polja za sledećih 15 godina. On je jasno predočio da namerava da dovede nove velike zapadne kompanije na Arktik i da takođe ublaži propise kako bi privatne ruske kompanije mogle da konkurišu moćnim državnim firmama u osvajanju Arktika.

“Očekujemo da najveće svetske korporacije budu partneri našim ruskim kompanijama u osvajanju podmorskih nalazišta” ukazao je Putin, ne navodeći ime bilo koje zapadne firme.

Ruske privatne kompanije s velikim rezervama gotovine , kao što su “Lukoil” i TNK-BP, zahtevaju pravo da konkurišu “Rosnjeftu” i “Gaspromu” u sporazumima za razvoj podmorskih nalazišta.

Sve privatne kompanije, kako ruske, tako i strane, sada moraju da se udruže ili sa “Gaspromom” ili sa “Rosnjeftom” i da dozvole da te državne firme kontrolišu najmanje 50 odsto bilo kog podmorskog projekta, podsetila je agencija AFP.

Analitičari ukazuju da osvajanje ruskih arktičkih nalazišta znatno zaostaje zbog toga što “Gasprom” razvija druge velike projekte, dok se “Rosnjeft” smatra jednom od najneefikasnijih naftnih firmi u Rusiji.

Putin je nagovestio da su već na dnevnom redu promene važećih propisa.

“Već sam zatražio od članova vlade da razmisle o načinima za efikasnije uključenje ruskih kompanija u te projekte”, rekao je Putin.

Direktori vodećih ruskih privatnih energetskih kompanija su nedavno poslali pismo Putinu sa zahtevom za veći pristup podmorskim nalazištima.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom