Vesti

Smrznuti konflikt, Makedonija: Međuetnički neredi nakon petostrukog ubistva

Izvor: B92

Neredi su izbili u Makedoniji nakon ubistva četiri mladića i jednog sredovečnog čoveka u blizini Skoplja, nezvanično saznaje B92.

Policija je potvrdila da su ubijena četiri mladića stara od 18 do 20 godina iz skopskog naselja Radišani i jedan 45-godišnjak iz obližnjeg sela Creševo, ali nije objavljeno više detalja.

Pojedini mediji su preneli tvrdnje stanovništva da je motiv etničke prirode, nakon čega je policija apelovala da se ne podižu tenzije. Meštani od jutros blokiraju puteve, a došlo je i do incidenata.

Meštani makedonskih sela Smiljkovci i Creševo blokirali su još jutros auto-put kod Skoplja protestujući zbog ubistava. Od jutros je i put ka naselju Radišani odakle su četiri mladića blokiralo lokalno stanovništvo, koje traži da policija što pre pronađe ubicu. Policija ne propušta vozila i novinarske ekipe, a stanovnici prete novinarima da će im polomiti kamere ako uđu u selo. Meštani sela iz kog su ubijeni kamenovali kuće Albanaca.

Kako saznaje B92, meštani naselja Radišani pale i kamenuju kuće Albanaca, zapaljen je jedan autobus, a napadnut je i kamerman televizije “24”.

Tela makedonskih mladića i jednog meštanina kasno sinoć pronašli su pecaroši kod veštačkog jezera Železničko blizu skopske obilaznice. Veruje se da su ubijeni najverovatnije bili na pecanju juče u toku popodneva.

Prema nezvaničnim informacijama iz policijskih izvora, prvo su ubijena četvorica mladića, a zatim i čovek za koga se procenjuje da ima oko 45 godina koji se slučajno našao na tom mestu. Pojedini makedonski mediji prenose izjave da su mladići bili “postrojeni pre nego što je pucano na njih”, kao i da se četiri od pet tela nalaze jedno pored drugog.

Brat najstarijeg ubijenog za televiziju “Kanal 5” izjavio je da je okupljenima nezvanično rečeno da su mladići poznavali ubice i da je njegov brat ubijen da ne bi bio svedok masakra.

“Ne znamo ko ga je ubio, ja sam bio celu noć blizu mesta ubistva, ali policija me nije puštala da vidim telo moga brata”, izjavio je on.

Meštani su za “Press 24” rekli da su čuli pucnjavu oko 20 časova i da se “ne osećaju sigurno”. Oni su dodali da je ubijeni stanovnik obližnjeg sela, čiji su inicijali B. S. kasnije objavljeni, miran porodičan čovek koji je često dolazi na to jezero na pecanje.

BIRN prenosi da su neki od okupljenih rekli i da veruju da su makedonske mladiće ubili Albanci, što bi “moglo da dovede do novih etničkih turbulencija”.

Policija nije želela da zvanično potvrdi informacije koje su objavili mediji, niti da saopšti bilo kakve detalje o ubistvu, a mesto zločina je bilo pod jakom policijskom zaštitom dok su forenzičari i istražni sudija obavljali uviđaj.

Obdukcija tela još nije završena, a policija je najavila da će kasnije u toku dana saopštiti detalje tragedije koja je izazvala uznemirenost makedonske javnosti, jer do sada nije registrovana ovakva brutalnost.

Makedonska policija je pozvala na smirivanje strasti i apelovala na medije da ne objavljuju neproverene spekulacije kako ne bi došlo do dodatnog podizanja tenzija.

“Policija intenzivno traga za počiniocima zločina i istražuje moguće motive za ubistvo. Izražavamo najdublje saučešće porodicama ubijenih i pozivamo sve da se suzdrže od objavljivanja neproverenih informacija, kako ne bi došlo do podizanja etničkih tenzija”, saopštila je policija.

Večer: Identitet ubijenih otkriven na Fejsbuku?

Makedonski “Večer” je na svom sajtu objavio fotografije koje su osvanule na Fejsbuku, na kojima su četiri mladića za koja se veruje da su ubijena u blizini veštačkog jezera. Za jednog od njih se veruje da je maturant.

“Večer” piše da su u pitanju Filip Slavkovski, Aleksandar Nakevski (na zajedničkoj fotografiji) i dvojica mladića čiji su navedeni samo nadimci Kire (u sredini) i Ceko.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom