Vesti

Odnosi SAD – RUSIJA

Izvor: NSPM (Jevgenije Šestakov)

Mi sa Amerikom želimo konstruktivne odnose, a primoravaju nas da budemo njeni takmaci. Želimo da se dogovaramo sa Vašingtonom, a prinuđeni smo da jačamo svoju odbranu i suprotstavljamo se planovima Bele kuće u sve većoj lepezi raznih pitanja. Ali ko su, u stvari, oni koji rusko-američke odnose redovno dovode u ćorsokak, ko su oni koji koji su termin “resetovanje odnosa“ od nečeg realnog preobratili u mitološki termin?

Pokazalo se da se jedan od arhitekata tog “resetovanja“, Majkl Mekfol svega nekoliko meseci po svom postavljanju za ambasadora SAD u našoj zemlji, upleo u masu skandala. Njihov vrhunac je postala ona karakteristika koju je tom šefu američke diplomatske misije dao [ruski] ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Šef ruskog ministarstva spoljnih poslova, koji je inače vrlo umeren u svojim javnim iskazima, prošle nedelje je Mekfolov nastup po pitanju protivraketne odbrane nazvao engleskom rečju “arrogant”, što u prevodu znači “grub, drzak, nadmen“. Ministar Lavrov je kazao: „Ambasador -prijatelj države [u kojoj je] – treba da shvata da mora uzimati u obzir i interes te države“, dajući time na znanje tom diplomati: Moskva na njegova delovanja ne gleda kao na prijateljska.

Nekoliko dana posle Lavrovljevog nastupa, američki ambasador je preko “Tvitera“ saopštio da nije bio ispravno shvaćen. Tačnije: da je prevod njegovih reči bio pogrešan. Ali, čak i da je Mekfol u tome u pravu, u njegovu verziju priče sa prevodom rusko javno mnjenje ipak nikada neće poverovati. To je tako, naročito ako se u obzir uzmu ranije izjave američkog diplomate da je “Rusija divlja zemlja“. Mekfolova ponavljana izvinjenja i pojašnjenja, ostavila su za sobom toliko mnogo “taloga“, da skoro više i ne ostaje neka nada za poboljšanje odnosa Moskve sa Vašingtonom. Ali, i sam američki predsednik Barak Obama je u stvari već priznao: do novih američkih izbora nije moguće računati na približavanje stavova po najbolnijim pitanjima. U jednom svom odgovoru ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu (koji su novinari slučajno imali prilike da čuju), on je pošteno pojasnio da će se o omekšavanju američkog stava po pitanju protivraketne odbrane (PRO) moći razgovarati tek posle američkih izbora. Međutim, čak i ta izjava iz kuloara, koja nije ni bila namenjena nepozvanim ušima, nije zvučala baš ubedljivo.

Naravno, moglo bi se pretpostaviti da je Mekfolu Bela kuća namerno naložila da u ovoj etapi izigrava – njemu inače nesvojstvenu ulogu “jastreba“, koji je na straži američkih interesa. Otuda i njegove izjave da “SAD neće prihvatiti nikakva ograničenja u oblasti PRO, jer – bezbednost naših građana i saveznika je naš glavni prioritet“. Realna politika bi započela kasnije – onda kada se slegnu predizborne strasti. Ali, to su samo pretpostavke. Oni, koji ni danas, ni ubuduće Baraku Obami neće dozvoliti da učini čak ni pola koraka u susret Rusiji, jesu američki birači i američko javno mnjenje. To nisu samo pristalice republikanaca koji na prethodnim kandidatskim izborima biraju između ultrakonzervativca i običnog konzervativca, a obojica apriori na Rusiju gledaju kao na glavnog neprijatelja. I među članovima demokratske stranke se pitanje geopolitike sve češće svodi na onu tezu koju šire američka masovna sredstva informacija: Moskva ometa Ameriku u ostvarivanju američkih planova. Na taj način, u očima mnogih Amerikanaca, Rusija postaje – ako ne baš neprijatelj, onda kao minimum: geopolitički protivnik koji stalno postavlja prepreke SAD i njihovim saveznicima. Otuda i potiče kategoričko odbijanje zvaničnog Vašingtona da Moskvi pruži pravne garancije za njenu bezbednost, kao i ona potpuno neubedljiva obećanja da sistemi PRO neće biti upereni protiv Rusije i neće ugrožavati njene interese.

Kada se u američkoj štampi redovno razmišlja o tome kako da se oslabi Rusija i snize cene nafte, kako bi na taj način minirali mogućnosti ruskog budžeta za finansiranje odbrane, onda je teško računati na nastavljanje “resetovanja“. Tako, list “Čikago tribjun“ piše: „Raniji neprijatelj – Rusija, ponovo postaje jedna od glavnih smetnji inostranim interesima Amerike, pa će i ubuduće ostajati trn u oku našoj državi“.

Primetno slabljenje Amerike, koje za posledicu ima njenu nesposobnost da u ranijim razmerama kontroliše situaciju u svetu, primorava političku elitu te države da traga za uverljivim objašnjenjima nastalih geopolitičkih problema. U takvoj situaciji, Rusija im odlično pasuje u ulozi “ličnosti iz senke“ koja Vašingtonu ometa da ostvari ono što je zamislio. U ovoj predizbornoj situaciji, američkom biraču je potrebno predočiti jednostavno objašnjenje zašto u zemlji nastaju ekonomski problemi, ko je kriv za to što se pogršava situacija u Avganistanu, kao i za to što Iran stoji na pragu da napravi atomsko oružje.

Američki birač, pod uslovima munjevitih promena u svetu, od svoje vlade očekuje stoprocentnu garanciju bezbednosti– baš onakvih garancija koje koje kod Amerikanaca izazivaju osećanja da su oni nepovredivi. To i jeste ona kolektivna američka nadmenost koja u mnogim pogledima ugrožava i bezbednost same Amerike – a to je i imao u vidu ruski ministar spoljnih poslova Lavrov, kada je u odnosu na Mekfola upotrebio termin “arogantan“.

Što se Rusiji u javnom mnjenju SAD bude aktivnije lepila etiketa glavnog spoljnog neprijatelja Amerike, to će i novoizabrani predsednik SAD imati manje šanse da “otkaže“ tu započetu kampanju. To još nije novi “hladni rat“ – ali očigledno je da lokalni dogovori [sa Rusijom] – kao naprimer onaj o tranzitu ne-vojnih tereta SAD za Avganistan preko teritorije Rusije, ipak ne dovode do međusobnog zbližavanja na drugim spoljnopolitičkim stazama. Nasuprot tome, svaki novi [američki] ubod Rusiji – kao što je, naprimer, presuda ruskom državljaninu Viktoru Butu, ili ona izjava Stejt departmenta da nastavlja finansiranje “nevladinih“ organizacija u Rusiji, povećava zategnutost međusobnih državnih odnosa.

Nimalo prijateljsko ponašanje američkog ambasadora u Moskvi, Majkla Mekfola, na koje je rusko ministarstvo spoljnih poslova skrenulo pažnju, samo je odraz tih negativnih tendencija prema Rusiji koje i inače postoje u američkom establišmentu. MekFol ne može sebi da dozvoli da pliva protiv tokova pod uslovima napregnute predizborne borbe u SAD. Ali, našavši se na prednjim položajima američko-ruskog antagonzima, ambasador time stavlja krst na svoju reputaciju pristalice “resetovanja“ i čini da nada u povratak na nju sve više postaje iluzorna.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom