Vesti

Justin Yifu Lin, vodeći ekonomista Svetske banke: Rusija ima sve mogućnosti da ponovi uspeh kineske ekonomije

Izvor: Tanjug

Rusija ima sve mogućnosti da ponovi uspeh kineske ekonomije, ukoliko zaštiti krupnu, zaostalu i nekonkurentnu proizvodnju i istovremeno investira u konkurentne industrijske grane, rekao je danas vodeći ekonomista Svetske banke Džastin Lin na međunarodnoj konferenciji Visoke škole za ekonomiju u Moskvi.

Na ovaj način Rusija može da izbegne socijalne tenzije i ostvari visok tempo ekonomskog rasta, smatra Lin obrazlažući uspeh kineske ekonomije čiji će tempo rasta u narednih 20 godina ostati na nivou od osam odsto, preneo je Interfaks.

Kina ostvaruje dvocifren tempo rasta već više od deset godina, po čemu je jedinstvena zemlja u svetu. Ukoliko uspešno reši strukturne probleme, Kina će uspeti da zadrži rast od osam odsto u narednih 20 godina. Ovakva procena proizilazi iz tehnološke razlike između Kine i razvijenih zemalja, kao i iz raspona u prihodima po stanovniku.

Pokretanjem tržišnih reformi, u Kini su počeli da se razvijaju sektori koji su konkurentna prednost zemlje, poljoprivreda i laka industrija. Ove grane, koje su postale konkurentne ne samo na domaćem kineskom tržistu već i u svetu, ostvarivale su najbrži rast i akumulirale najveći kapital. Tim sredstvima u mnogome je modernizovana industrija, pa je tako Kina u odnosu na ostale zemlje iskoristila svoju zaostalost. Druge zemlje u razvoju, među kojima je i Rusija, takođe imaju mogućnost da održe rast na nivou od sedam do osam odsto godišnje, ali u tome moraju da iskoriste iskustvo Kine, i zaštite domaću proizvodnju uz razvoj konkurentnih oblasti.

„Na ovaj način iskoristiće ‘korist od zaostalosti’, akumilirati kapital neophodan za dalji razvoj. Istim putem išle su i danas razvijene zemlje, na primer Francuska, Nemačka i SAD u 19. veku”, rekao je Lin.

Ovaj recept važi i za zemlje sa bogatim prirodnim resursima, koja će biti njihova konkurentna prednost. Važno je izbeći „resursno prokletstvo”, zbog čega je potrebna borba protiv korupcije i pojedinaca koji prirodnu rentu žele da iskoriste za vlastite ciljeve, zaključio je Lin.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom