Vesti

Članice BRICS grupe jednoglasne: Dosta je vojnih i nasilnih pretnji protiv Sirije i Irana

Izvor: Standard

Vođe pet najbrže rastućih svjetskih ekonomija sastali su se u New Delhiju na summitu BRICS država (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). Poruka koju su poslali sa sastanka je jasna – dosta je militarističke retorike protiv Irana i Sirije, prenosi Washington Post.

“Moramo izbjeći političke korake koji bi stvorili dodatnu krizu na svjetskom tržištu energenata”, rekao je indijski premijer Manmohan Singh po pitanju uvođenja sankcija Iranu.

“Dogovorili smo se kako je jedino trajno rješenje za probleme po pitanju Sirije i Irana – dijalog”, zaključio je Singh.

“Ne podržavamo politiku embarga i eskalaciju pro-nasilničke retorike”, rekla je brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

“Moramo otvoriti prostor za rješenje na temelju kompromisa”, rekla je Rousseff komentirajući iransku krizu.

“Skupina BRICS država javno su progovorile protiv svakog pokušaja vojne intervencije u Siriju i dogovorile se o poticanju konstruktivnog unutarpolitičkog dijaloga između međusobno sukobljenih strana”, rekao je za vrijeme summita ruski predsjednik Dmitry Medvedev, prenosi Voice of Russia.

Ruski predsjednik također je nadodao kako su BRICS zemlje spremne na dostavu humanitarne pomoći Siriji i pritom istaknuo kako je Rusija već dostavila humanitarnu pomoć ovih dana.

“Skupina BRICS nastoji se povezati za vrijeme velike ekonomske globalne krize. Nastoje što bolje promovirati zajedničke ekonomske interese i stvaraju rezervni plan u slučaju da se globalna ekonomija, koja je još uvijek dominirana američkim dolarom, raspadne u bliskoj budućnosti”, rekao je predstavnik ministarstva gospodarstva Indije, Rajiv Kumar, za Washington Post.

Skupina je danas pokrenula važne korake prema kreiranju banke za razvoj – po uzoru na Svjetsku Banku i MMF – ali ova banka bi financirala razvojne projekte i infrastrukturu samo unutar zemalja članica.

 

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom