Vesti

Ruski marinci stigli u Siriju?

Izvor: Politika

Ruski mediji javljaju da su ruski marinci stigli u Siriju a jedan zvaničnik iz Saveta bezbednosti izjavio je američkoj televiziji „Ej-bi-si njuz” da bi to, ukoliko se ispostavi kao tačno, moglo predstavljati pravu „bombu” sa ozbiljnim posledicma.

Agencija „Interfaks” je javila da je tanker ruske Crnomorske flote „Iman” s antiterorističkom jedinicom ruskih marinaca stigao u sirijsku luku Tartus.

U izveštajima ruskih medija se ne navodi koja je misija ruskih vojnika u Siriji ni kada se očekuje da će napustiti luku.

Rusija je jedan od najjačih saveznika sirijskog predsednika Bašara Al Asada a Moskva je dosada više puta blokirala odluke Saveta bezbednosti o Siriji optuživši SAD i njihove saveznike da pokušavaju da zapodenu još jedan rat. Moskva uz to ima pomorsku bazu u Tartusu.

„Iman” je zamenio jedan drugi ruski brod koji je ranije poslat u Siriju da demonstrira prisustvo Rusije u regionu i radi eventualne evakuacije ruskih građana,„ saopštila je Crnomorska flota, kako prenosi Interfaks.

RIA Novosti je vest o iskrcavanju ruskih vojnika objavila u naslovu, ali samo na veb stranici na arapskom.

Ruska ambasada u SAD i UN nije želela da komentariše ovo pitanje, saopštivši da „nema posebne informacije o dolasku ruske antiterorističke jedinice u Siriju”, a portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nuland je takođe odbila da komentariše ovu vest rekavši da američka vlada nema informacije o dolasku ruskih vojnika u Siriju, preneo je „Ej-bi-si njuz.„

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je prošle nedelje da Rusija ne planira da šalje vojnike u Siriju, a ruski ministar odbrane Anatoli Serđukov demantovao je izveštaje da ruske specijalne snage deluju unutar Sirije.

On je, međutim, potvrdio da u zemlji ima ruskih vojnih i tehničkih savetnika.

Prisustvo ruskih trupa u Siriji bilo bi „veoma očigledan” gest podrške režimu, izjavio je Mark Galeoti, ekspert za ruska bezbednosna pitanja sa Univerziteta u Njujorku.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom