Vesti

Dmitrij Rogozin: Rusija neće dozvoliti da bilo ko uznemirava Belorusiju

Izvor: Tanjug

Potpredsednik ruske vlade u Ministarstvu odbrane Dmitrij Rogozin obećao je danas punu podršku Belorusiji ukoliko Sjedinjene Američke Države i Evropska unija budu dodatno pooštrile sankcije protiv Minska.

“Ovo nije samo pitanje vojno-tehničke saradnje, nego sveobuhvatne međuvladine saradnje. Nećemo dozvoliti da bilo ko uznemirava naše beloruske kolege”, rekao je Rogozin posle sastanka sa prvim zamenikom beloruskog premijera Vladimirom Semaškom, prenela je “Raša tudej”.

On je dodao da je sa beloruskim zvaničnicima razgovarao o različitim pitanjima saradnje u okviru vojne industrije, a konkretno o stvaranju zajedničke istraživačke baze, razvoja zajedničkih standarda i nastavku proizvodnje vojne elektronike.

Ruski zvaničnici više puta su svojim izjavama izrazili podršku Belorusiji nakon američkih i evropskih sankcija prema Minsku, koji se našao pod optužbama i merama Zapada zbog gušenja opozicije i totalitarnih tendencija.

Zasad sankcije se odnose samo na izvestan broj državnih i policijskih funkcionera koji su dovedeni u vezu sa slučajevima nasilja protiv opozicije, ali su američki i evropski lideri upozorili na mogućnost primene čvrstih ekonomskih sankcija protiv Belorusije u celini.

Kao odgovor na stavljanje njenih funkcionera na “crnu listu” i izricanje zabrane putovanja na Zapad, Belorusija je odgovorila povlačenjem svojih ambasadora iz Poljske i EU, a takođe i otkazivanjem gostoprimstva ambasadorima Poljske i EU u Minsku i slanjem na konsultacije.

Nakon toga, u znak solidarnosti svih 27 država EU pozvalo je svoje ambasadore iz Minska na konsultacije, pa su se Belorusija i EU, kao i sve njene članice našli na korak od prekida diplomatskih odnosa

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom