Vesti

U Americi se ukida pravo na proteste?

Izvor: Index

Američki kongres je usvojio predlog zakona po kome je krivično kažnjivo protestovati pored zvaničnika bez obzira da li je to namerno ili slučajno.

Predlog zakona H.R. 347, poznatiji kao Federal Restricted Buildings and Grounds Improvement Act, Senat je odobrio jednoglasno, dok su u Senatu domu samo trojica zastupnika bili protiv, a među njima je bio i predsednički kandidat Ron Pol.

Da bi H.R. 347 postao zakon potrebno je da ga odobri još predsednik Barak Obame ali to se ocenjuje kao formalnost.

Nekoliko je novina koje donosi ova “unapređena” verzija o zgradama i područjima s ograničenim pristupom: Osim što se formalizuje praksa da ne smete pokušati da se približite predsedniku, u SAD više ne smete bez odobrenja doći u zgradu ili područje gde se nalazi neki zvaničnik ili bilo ko koga čuva Tajna služba.

To znači da je ometanje, makar i nenamerno, nekog događaja kojem prisustvuje osoba koju čuva tajna služba postalo federalni prekršaj.

Samo nekoliko sati po usvajanju ovog zakona republikancu, koji je najverovatniji kandidat stranke na predsedničkim izborima odobrena jezaštita tajne službe.

Po novom zakonu , ako neko dođe na njegov skup i počne da zviždi ili da glasno negoduje može biti uhapšen i procesuira,

U analizama se navodi da novousvojeni zakon krši Prvi amandman američkog ustava koji kaže da “Kongres neće doneti zakon koji ograničava slobodu govora, pravo ljudi na mirno okupljanje ili upućivanje žalbi vlastima”.

Predlog ovog zakona je, baš zbog toga što se protiviu Prvom amandmanu američkog ustava sve vreme bio skrivan od medija i javnosti.

Džastin Amaš, jedan od svega trojice senatora koji su glasali protiv predloga zakona, smatra kako je H.R. 347 neustavan:

“H.R. 347 proširuje postojeći zakon na način da svaki ulazak ili ostanak osobe na prostoru gde se nalazi zvaničnik predstavlja zločin, čak i kad ta osoba ne zna da je ilegalno biti na tom prostoru ili kad uopše nema razloga sumnjati da je to ilegalno. Nekim zvaničnicima možda i jeste potrebna dodatna zaštita da im se osigura bezbednost, ali kriminalizovanje aktivnosti koje su legalne po Prvom amandmanu, čak i kada su one nepovoljne za vlasti, jestekršenje naših prava”, rekao je Amiš.

Posle Obaminog potvrđivanja zakona i pravo na protestna okupljanja u SAD odlaze u istoriju a građani ako i pomisle da se žale vlastima nije jasno kako da to urade. Naime po novom zakonu svaki prilazak zvaničniku može biti krivično delo.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom