Vesti

Dmitrij Peskov: Ukrajinska i ruska tajna služba sprečile pokušaj atentata na Putina

Izvor: Tanjug

Tajne službe Rusije i Ukrajine uhapsile su dva čoveka koji su planirali da izvedu atentat na premijera Vladimira Putina nakon predsedničkih izbora koji će se održati 4. marta, javio je jutros prvi kanal ruske državne televizije.

Itar-Tass javlja da je Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio informaciju da su ukrajinska i ruska tajna služba sprečile pokušaj atentata na ruskog premijera, ali nije izneo više detalja o ovom slučaju.

Na televizijskom snimku dvojica ljudi govore kako su delovali po nalogu vođe čečenskih pobunjenika Doku Umarova i kako su u ukrajinskoj luci Odesi pripremali napad koji je trebalo da izvedu u Moskvi, prenela je agencija Frans pres.

U izveštaju se navodi da su trojica zaverenika došli u Ukrajinu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Turske, sa “jasnim instrukcijama od predstavnika Doku Umarova”, a da je jedan od njih poginuo u eksploziji početkom januara, zbog koje je pokrenuta istraga.

“Rekli su nam da prvo dođemo u Odesu i naučimo da pravimo bombe. A onda ćete kasnije, u Moskvi, izvesti napade komercijalne ciljeve a na kraju ćete izvesti atentat na Putina”, rekao je čovek po imenu Ilja Pjanzin.

Drugi čovek na snimku, po imenu Adam Osmajev, rekao je da je krajnji rok za izvođenje atentata bio posle izbora 4. marta, na kojima će, kako se očekuje, Putin osvojiti treći predsednički mandat.

Putin je tokom prethodna dva mandata na položaju predsednika, od 2000. do 2008. godine, pokušavao da uguši pobunu u severnokavkaskoj republici Čečeniji.

U ovoj oblasti je i dalje prisutno nasilje, a Umarov, koji je preuzeo odgovornost za neke od najsmrtonosnijih napada u Moskvi, i dalje je na slobodi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom