Vesti

Felix Salmon, analitičar Reutersa: Grčka više nije nezavisna zemlja, samo je prostor u vlasništvu međunarodnih kreditora

Izvor: Advance.hr

Poprilično otvoren osvrt na najnoviji finansijski paket Grčkoj dao je Felix Salmon, analitičar novinske agencije Reuters.

Prema njemu “Grčka je danas i službeno vlasništvo međunarodne zajednice. Nema više nikakvu stvarnu nezavisnost kada je reč o fiskalnoj politici, i ako sve bude išlo prema planu, neće niti imati nikakvu nezavisnost još dugi niz godina”.

Podsetimo, Eurogrupa – skup EU ministara finansija – juče je odobrio izdavanje novog kredita Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura. No, ne samo da će Grčka morati sprovoditi radikalne mere štednje i druge anti-radničke poteze, dok to čini biti će pod konstantnim nadzorom međunarodne zajednice – za to se posebno zauzela Nemačka.

Na kraju sastanka Eurogrupe, koji je trajao dugo u noć, doneta je konačna odluka, ovo je dio teksta iz objave za javnost:

“Pozivamo (Evropsku) Komisiju da značajno pojača nadzorne snage nad Grčkom, pogotovo putem naprednije i stalne prisutnosti na samom grčkom terenu.
Eurogrupa pozdravlja snažan “terenski monitoring” kojeg poseduje Komisija i koji će raditi u bliskoj i stalnoj saradnji s grčkim vlastima kako bi se na taj način pomoglo Trojki da ima stalan uvid u sprovođenje svih mera na koje se obavezala grčka vlada. To će biti osiguranje da se program provodi na vreme i da je u potpunosti implementiran.
Eurogrupa takođe pozdravlja grčku nameru da implementira mehanizme putem kojih će biti olakšano praćenje i nadzor nad službenim zaduživanjem i unutrašnjim odlukama po pitanju finansija.”

Kolumnista Felix Salmon navodi kako je Grčka već petu godinu u dubokoj recesiji, a najteži period tek dolazi.

Nije uopšte jasno kako EU i ostali pobornici ovog plana očekuju da se Grčka vrati na “pozitivnu nulu” po pitanju budžeta već 2013.

Prema njima “nužno” je da bude upravo tako, štoviše – za 2014. zacrtano je kako bi Grčka trebala biti ponovno u plusu. Ono što je zanimljivo za istaknuti je činjenica kako na gornjem grafikonu Grčka do 2020. uopšte ne dostiže zacrtani odnos BDP-spoljni dug od 120%, tek negdje 159%.

Podsetimo, smanjenje odnosa BDP-spoljni dug na 120% do 2020. bio je doslovno imperativ od strane mnogih EU ministara za izdavanje kredita.

Kako prenosi zerohedge.com, prema aktuelnoj analizi ispada kako će Trojka i dalje morati “upumpavati” novac u Grčku, do 2020. i nakon.

Felix Salmon ističe – “kao i u svakom slučaju potencijalnog bankrota, osoba koja daje novac odlučuje o svim uslovima”.

U skladu s tim izjave poput “Grčka je od danas i službeno u vlasništvu međunarodne zajednice” više ne zvuče nimalo ekstravagantno. Jasno je da međunarodna zajednica doslovno “preuzima” Grčku od ovog trenutka, uključujući i sudbinu njenog naroda koji će u ovom procesu najgore proći.

Grčka sigurno nije izolovan slučaj, ako ovaj plan finansijskog neo-kolonijalizma postane stvarnost – zapravo već je i postao, ostaje samo da vidimo hoće li doći do eskalacije narodne pobune – sasvim je jasno kako bi po istom ključu mogle uskoro “padati” i druge visoko zadužene zemlje.

Ovo što upravo gledamo je bankarsko preuzimanje, ali na makro nivou. Do sada smo bili većinom upoznati sa situacijama na mikro nivou – tj. kada više niste u stanju vraćati kredit, banka će vam uzeti kuću. U ovom slučaju “banka” – tj. međunarodni kreditori – u jednom potezu uzet će “sve kuće” ili drugim riječima – cijelu državu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom