Vesti

Predavanje NJ.E. g. Mohameda Belhadza na FDB-u, ambasadora Kraljevine Maroko u Republici Srbiji

U utorak 14.05.2024. godine na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost, održano je predavanje ambasadora Kraljevine Maroko, NJ. E. gospodina Mohameda Belhaža, na temu „Prioriteti i ambicije marokanske diplomatije – Studija slučaja: Kraljevska atlantska inicijativa”.
Ambasador je predavanje otvorio kratkim videom o različitim inicijativama i projektima Maroka i tome kako Maroko izgleda danas. Zatim je istakao važnost i dobru razvijenost bilateralnih odnosa između Kraljevine Maroko i Republike Srbije. Fokus izlaganja bio je na osnovnim stubovima na kojima počiva diplomatija Maroka, od kojih je osnovni poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država. Uz često povlačenje paralela sa pozicijom Srbije, gospodin Belhaž je istakao brojne sličnosti između srpskog i marokanskog naroda.
U svom sveobuhvatnom predavanju, NJ.E. ambasador je govorio i o različitim inicijativama Kraljevine Maroko i planovima koje njegova država ima za naredni period. Kao naročito važno, ambasador Belhaž je istakao neophodnost diverzifikacije međunarodnih partnerstava, u različitim aspektima međunarodnih odnosa.
Predavanje je takođe pružilo priliku za osvrt na konkretna pitanja koja su studenti postavljali ambasadoru. Ovo interaktivno iskustvo omogućilo je direktnu razmenu ideja i stavova, produbljujući razumevanje kompleksnosti međunarodnih odnosa.
U celini, gostujuće predavanje ambasadora Kraljevine Maroko na našem fakultetu predstavljalo je dragocen doprinos intelektualnom dijalogu o međunarodnim odnosima i spoljnoj politici.
Želimo izraziti svoju zahvalnost ambasadi Kraljevine Maroko i ambasadoru Muhamedu Belhažu i njegovim saradnicima na predanosti i vremenu koje je posvetili našim studentima.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom