Vesti

Propao EU plan da pridobije Indiju na svoju stranu protiv Irana

Izvor: Advance.hr

Uprkos činjenici da Europska Unija svakog dana sve dublje tone u ekonomsku propast, izgleda kako najviši čelnici i državnici više brinu oko izolacije Irana nego ekonomskog oporavka starog kontinenta.

Podsjetimo, Angela Merkel nedavno je posjetila Peking i tamo urgirala kinesku vladu da zauzme “anti-iranski” stav i dopusti UN rezoluciju – no, u tom nastojanju nije uspela.

U još znatno većoj meri izvršio se pritisak na Indiju, ali ni taj potez nije prošao.

Kako prenosi ABC news, indijski premijer uspeo se “odupreti” pritisku od strane EU čelnika.

Održan je EU-India summit na kojem su se susreli indijski premijer Manmohan Singh, predsednik Evropskog veća Herman Van Rompuy i predsednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso.

Nakon sastanka s liderima EU, indijski premijer Manmohan Singh je za novinare izjavio: “Očigledno je kako postoje neki problemi vezani uz iranski nuklearni program, ali mi i dalje čvrsto držimo kako se ta situacija može rešiti isključivo upotrebom diplomatije.”

Drugim rečima, propao je plan EU da se Indija priključi sankcijama na uvoz iranske nafte.

Podsetimo, Iran je drugi najveći uvoznik nafte u Indiju – Indija, koja ima sve veće potrebe za energijom, od Irana uvozi oko 550,000 barela nafte dnevno, više od toga uvozi samo od Saudijske Arabije.

U Iranu su znali kako će EU pokušati pridobiti Indiju na svoju stranu i stoga su reagovali na vreme – prošle nedelje iranski ambasador u Indiji dogovorio je posebne povlaštene uslove pod kojima će Indija od sada uvoziti iransku naftu. Dogovoreno je kako će Indija plaćati 45% u svojoj nacionalnoj valuti, rupijima, a ostatak će isplaćivati na način da će direktno investirati u iransku infrastrukturu.

U isto vreme Iran će iskoristiti dobijene rupije za uvoz indijskih proizvoda, u prvom redu mašine, željezo, čelik, minerale i automobile.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom