Vesti

Sergej Lavrov: Reakcije zapada na veto Rusije i Kine su nepristojne i histerične

Izvor: RTS

Reakcija Zapada na veto Rusije i Kine u Ujedinjenim nacijama je nepristojna i maltene histerična, izjavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Rusija i Kina su u subotu stavile veto na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se sirijski predsednik Bašar el Asad poziva da napusti vlast.

„Oni koji pobesne retko kada su u pravu”, rekao je Lavrov u Moskvi, a prenosi Raša tudej.

Prema njegovim rečima, suština takvih „histeričnih izjava” jeste da se sakrije ono što se zaista događa u Siriji. Lavrov je rekao da postoji više izazivača nasilja u Siriji i da je Rusija zbog toga podržala mirovnu inicijativu Arapske lige od prošlog novembra. Arapska liga tada je pozvala na prekid nasilja – „bez obzira na to odakle dolazi”.

Šef ruske diplomatije istakao je da Rezolucija ne bi trebalo samo da bude deklarativna, već i da sadrži precizne korake kako da se uspešno primeni u praksi.

„Detaljna uputstva za okončanje nasilja pisana su samo za jednu stranu u sukobu – sirijsku vladu. Rusija je predložila mnoštvo amandmana u kojima se navodi šta bi i opozicija trebalo da uradi da bi nasilje prestalo”, naveo je Lavrov.

Među takvim amandmanima bio je i predlog da sirijske vlasti povuku vojsku i bezbednosne snage iz gradova. Istovremeno, naoružane opozicione grupe morale bi da napuste te iste gradove i prestanu da pokušavaju da osvoje pojedine četvrti.

Pored toga, Rusija je predložila da se politički deo opozicije odvoji od ekstremista i da međunarodna zajednica ubedi naoružane grupe da okončaju nasilje.

Lavrov je rekao da je Moskva bila iznenađena time što je Savet bezbednosti odbacio „sasvim logične” amandmane. Rusija je, kako navodi njen ministar inostranih poslova, zamolila svoje partnere u UN da sačekaju 7. februar, dok on i šef obaveštajne službe za inostranstvo Mihail Fradkov posete Damask. Uzalud.

„Odbijanje da se sačeka je očigledan znak nepoštovanja”, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije danas je ocenio da „spoljni igrači” pokušavaju da svrgnu sirijski režim, što dovodi do sve većeg broja poginulih u sukobu. I ne samo to. On navodi da ekstremistima u sirijskoj opoziciji „neko sa strane” dostavlja oružje i sugeriše da ne prihvati nikakve kompromise sa režimom.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom