Vesti

Studenti FDB-a u studijskoj poseti Vrhovnom sudu Republike Srbije

 

Група студената основних академских и мастер студија Факултета за дипломатију и безбедност је у два наврата, у понедељак 26.02 и четвртак 29.02.2024. године, посетила Врховни суд Републике Србије.

У конференцијској сали Врховног суда студенти основних и мастер академских студија имали су јединствену прилику да чују излагања гђе Катарине Манојловић-Андрић, бившег судије Врховног суда и гђе Мирјане Пузовић, шефа кабинета председника суда.

У свом излагању и разговору са студентима и мастерантима, гђа Катарина Манојловић-Андрић је предочила устројство судске власти у Републици Србији, истичући важност њене независности. Студентима је говорила о историјату Врховног суда, његовој организацији и начину рада.

 

Шеф кабинета председника Врховног суда, гђа Марија Пузовић је у свом излагању приближила материју која се односи на протокол Врховног суда. Студенте је упознала са правилима понашања судија и запослених у суду, као и законима, подзаконским актима и актима Врховног суда  који ову област регулишу. Даље, студенте је упознала са етичким кодексом судија и начином рада службе протокола председника Врховног суда као штићеног лица.

Након излагања уследио је разговор са студентима који је отворио теме као што су међународна сарадња Врховног суда и Европског суда за људска права, број решених спорова у односу на друге судове исте надлежности у региону, сарадњу са Министарством унутрашњих пословам поступцима за разрешење судија и низ других тема о којима су студенти желели више да чују.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom