Vesti

The Telegraph: Velika Britanija se priprema za izbijanje nemira

Izvor: NSPM

Veliki nemiri koji su prošlog leta poharali London i druge veće gradove u Britaniji, očito su jako zabrinuli državne vlasti. Nakon uvođenja niza novih pravilnika o sprečavanju nemira (uključujući i gašenje socijalnih mreža), pripreme idu i dalje.

Kako prenosi britanski list The Telegraph, stotine vojnika iz 3. bataljona padobranske pukovnije proveli su celu prošlu sedmicu uvežbavajući metode i načine privođenja “izgrednika”.

Izvori u britanskom ministarstvu obrane potvrdili su da, ukoliko se nemiri vrate na britanske ulice – pogotovo za vreme Olimpijskih igara, vojni padobranci asistiraće policijskim snagama diljem Britanije.

Za vreme prošlonedeljnih vežbi, u vojnoj bazi Lydd blizu grada Kent, elitne vojne trupe “borile” su se protiv skupina demonstranata i molotovljevih koktela u simulaciji koja bi trebalo da ih pripremi za stvarne ulične nemire.

Podsetimo, prošlog leta nemiri su izbili spontano i na više mesta. Mnogi se slažu kako policija nije bila spremna za takav scenario. U London su morale stići policijske snage iz ostatka zemlja, no i tada trebalo im je više dana da stabilizuju situaciju. Nemiri su izbijali na raznim mestima i policija nije stizala da adekvatno reaguje.

Kako se i očekivalo, vlada Dejvida Kamerona učesnike u nemirima prozvala je “vandalima” kojima je jedini cilj širenje haosa britanskim ulicama. Ipak, ne slažu se svi s takvim konstatacijama. Mnogi upozoravaju kako nemiri nemaju nikakve veze s vandalizmom, već su reakcija na teške ekonomske prilike u zemlji. Činjenica je da su nemiri izbili u siromašnim i radničkim četvrtima Londona, na primer u Brikstonu.

Drugi važan činilac je izuzetno visoka stopa nezaposlenosti među mladim ljudima, problem s kojim je suočena cela Evropska unija. Mnogi generaciju mladih ljudi rođenih 80-ih godina danas već nazivaju “izgubljenom generacijom”.

Povrh svega, britanska vlada sistematski ukida brojne socijalne beneficije, uvodi mere štednje i drastične rezove. Sprovodeći takav plan, itekako su svesni da bi se nemiri mogli ponovno rasplamsati, ali ovaj put i u daleko većoj meri.

Zato ne iznenađuje mobilizacija represivnog aparata koji će pokušati silom da uguši svaki pokušaj otpora.

Dvostruki standardi i licemerje

U svim ovim potezima jasno je prikazano licemerje koje vlada među vladajućom strukturom u Britaniji. Podsetimo, kada je izbilo tzv. “Arapsko proleće”, upravo je britanski premijer Dejvid Kameron naveliko hvalio uticaj socijalnih mreža, kao što su Facebook i Twitter, kao glavnog instrumenta u širenju demokratije.

No, kada su – navodno – te iste mreže poslužile mladim Britancima da organizuju otpor protiv policije, retorika se naglo promenila. Samo nekoliko dana nakon protesta, Kameron ja najavio da će pogasiti sve socijalne mreže ako ponovo dođe do nemira.

Dvostruka merila očita su na svakom koraku – njegova vlada, kao i brojne druge zapadne vlade, žestoko su kritikovali svaki pokušaj represije nad demonstrantima u zemljama Azije, Afrike, Bliskog Istoka, ili pak Istočne Europe.

Sada, kako čitamo iz izveštaja lista The Telegraph, ta ista vlada aktivno priprema elitne vojne jedinice za borbi protiv demonstranata. Retorika je, očito, obrnuta kada se radi o domaćem terenu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom