Student info

Prof. dr Milica Bošković: Poziv zainteresovanim studentima FDB-a

Interaktivna edukacija iz oblasti

 „Rodna ravnopravnost – značaj, izazovi i perspektive”

20. februar 2024. godine, Hotel „Palas” Beograd, Topličin venac 23, od 10:00 do 15:00h

Mere za ostvarivanje i unapređivanje rodne ravnopravnosti podrazumevaju stvaranje jednakih mogućnosti za učešće i ravnopravan tretman žena i muškaraca u oblasti rada, zapošljavanja, obrazovanja, vaspitanja, nauke i tehnološkog razvoja, odbrane i bezbednosti, kulture, javnog informisanja, sporta, u organima upravljanja i nadzora i njihovim telima, političkog delovanja i javnih poslova.

Uvodničar i moderator edukacije: prof. dr Milica Bošković, redovni profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, sa naučnim i israživačkim iskustvima u oblastima socijalne patologije, nasilja nad ženama, viktimologije i trgovine ljudima. Autor je više od 30 naučnih radova, učesnik na projektima iz oblasti istraživanja i prevencije nasilja i glavni urednik 4 inostrana tematska zbornika.

Gostujući predavač: master pravnik Brankica Janković, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Republike Srbije, koja je 2020. godine izabrana za drugi mandat na ovoj funkciji; Za prvi mandat izabrana je 2015.godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Upravni odsek. Master studije iz pravno-naučne oblasti Krivično pravo (međukatedarska) završila je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 2008. godine i odbranila Master rad. Predaje na master studijama na predmetu Multikulturalni socijalni rad – antidiskriminacione politike i prakse na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kao i na Visokim studijama bezbednosti Škole nacionalne odbrane Vojske Republike Srbije, kao gostujući predavač. Mentorka je na Regionalnom programu Podelite svoje znanje koji organizuje Evropski pokret u Srbiji, uz podršku Misije OEBS-a. Članica je redakcije stručnog časopisa „Socijalna misao”, predsednica uredništva časopisa „Aktuelnosti” i zamenica glavnog urednika stručnog časopisa „Socijalna politika”. Članica je Gerontološkog društva Srbije proteklih 15 godina, gde je angažovana na zaštiti ljudskih prava starijih građana; volonterka Crvenog krsta Srbije i počasna članica Bel Hospis kluba za palijativno zbrinjavanje.

 

10.00-10.15 OTVARANJE EDUKACIJE  – organizator
10.15-11.30 POL I ROD – POJMOVNA ODREĐENJA I STEREOTIPIZACIJA; EU POVELJA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

–        Pojam pola i roda – uzroci stereotipizacije i neravnopravnosti

–        Posledice rodne neravnopravnosti – viktimizacija

–        EU Povelja o rodnoj ravnopravnosti i lokalni akcioni planovi

 

11.30-11.45 Kafe pauza
11.45-13.00 RODNA RAVNOPRAVNOST

–        Politički, pravni i društveni izazovi rodnoj ravnopravnosti

–        Normativni okvir Republike Srbije

–        Funkcija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

 

13.00-13.45 Pauza za ručak
13.45-15.00 – zakonski okviri za rodnu ravnopravnost

– pravni mehanizmi zaštite i uloga Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

– primeri dobre prakse

 

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom